Am încercat să adunăm câteva sfaturi utile pentru perioada următoare, unele mai evidente, altele poate nu, dar sperăm că vor fi de folos şi, chiar dacă nu vor fi noutăţi pentru multă lume, măcar vor fi un fel de aducere aminte 🙂
Echipamentul e primul lucru care trebuie adaptat la noile condiţii meteorologice. Alegerea îmbrăcămintei pentru o tură de iarnă nu e tocmai uşoară. Prima tendinţă este de a ne îmbrăca foarte gros, cu multe straturi de fleece şi alte haine termice pentru a face faţă frigului care ne loveşte când ieşim din casă sau din maşină. Totuşi, nu este o soluţie deoarece pe sub hainele acelea vom transpira de la efort.
Dacă este foarte frig, putem folosi o jachetă termică, de ciclism sau nu. Aceasta poate fi păstrată deschisă pentru eliminarea transpiraţiei la efort şi închisă la coborâre. Dacă e cazul, aceasta se poate rula şi lega la brâu fără să deranjeze mai deloc.
Foiţa de vânt trebuie să fie nelipsită, cu mâneci lungi şi impermeabilă, dacă se poate şi o pereche de pantaloni din material de acelaşi gen ar fi perfecţi. Dacă aveţi un rucsac este bine să aveţi la voi şi o bluză de corp subţire de schimb. Trunchiul şi capul trebuie păstrate calde şi uscate, altfel organismul va prioritiza încălzirea acestor zone cu organe vitale iar extremităţile (mâinile şi picioarele) vor îngheţa indiferent de şosetele şi mănuşile performante pe care le folosiţi. Dacă aveţi două bidoane pe bicicletă, având în vedere că pe frig necesităţile de hidratare nu sunt chiar aşa de mari, puteţi folosi un singur bidon cu lichid iar în celălalt suport să depozitaţi rulate într-o pungă o bluză termică subţire şi o foiţă impermeabilă în caz că nu aveţi rucsac. Puteți folosi și un bidon special pentru transportat scule și accesorii, sunt disponibile pe mai multe mărimi, sunt ieftine și vă vor proteja hainele împotriva apei.
Ca mânuşi vă recomand ceva de iarnă, destul de gros, mai ales dacă o să aveţi şi coborâri lungi în program. Există destule modele pe piaţă, eu folosesc unele groase de la Pro. Dacă la urcare o să fie bine şi cu unele subţiri, la coborâre mâinile vor îngheţa repede din cauza vitezei. Puteți lua cu voi un set de mănuși foarte subțiri pe care să le folosiți doar la coborâre pe sub mănușile normale.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii
Salutari!
Citez "Puteți lua cu voi un set de mănuși foarte subțiri pe care să le folosiți doar la coborâre pe sub mănușile normale." Cred ca te refereai la urcare :))
Spor la pedalat !
Păi de ce la urcare? La coborâre dublezi mănușile, că acolo e frig...
Salutare!
As avea de facut o sugestie refritor la protectia pt picioare: exista sosesete de iarna, impermeabile si cu protectie de vant. Acestea se pot purta cu succes intr-o pereche de incaltari de vara, pe timp de iarna