În general un preț mic nu relevă întotdeauna o calitate bună a unui produs. Din fericire, există producători de anvelope consacrați, care oferă calitate la un preț rezonabil. Am făcut o selecție a celor mai bine plasate produse din punct de vedere al costurilor de la Schwalbe, Continental, Maxxis, CST sau Ritchey.
Dacă te-ai hotărât să achiziționezi un set de anvelope mai bun și mai durabil pentru bicicleta ta, dar fără să scoți prea mulți bani din buzunar, îți punem la dispoziție o listă de produse care ar putea să-ți facă cu ochiul. În mod normal, trebuie să iei în calcul un set de două anvelope pentru performanțe optime.
Anvelope XC de buget Schwalbe
Schwalbe are în gamă trei modele a căror preț nu depășește 60 de lei: Jimmy, Black Jack și Smart Sam. Calitatea este bună, însă în funcție de model poți întâmpina ceva probleme când rulezi pe teren umed.
Schwalbe Jimmy: dimensiune 26 x 2.10, greutate 950 de grame, 45 Lei
Schwalbe Black Jack: dimensiune 26 x 2.10, greutate 780 de grame, 50 Lei
Schwalbe Smart Sam: dimensiune 26 x 2.10, greutate 620 de grame, 50 Lei
Dintre cele trei anvelope, Smart Sam este cel mai răspândit, atât din punct de vedere al vânzărilor, cât și din punct de vedere al echipării standard pe biciclete. Ia în considerare faptul că Smart Sam poate avea un preț diferit, deoarece este oferit în mai multe versiuni.
Anvelope XC de buget Continental
Producătorul german Continental ne propune pentru acest segment trio-ul celor trei regi: Mountain King, Speed King și Race King. Calitatea este în general bună, mai ales la noile modele. Modelele mai ieftine din gamă nu oferă întotdeauna suficientă protecție împotriva Snake Byte-ului. Versiunile mai scumpe, oferă protecție superioară și implicit, o greutate mai mică.
Continental Mountain King: dimensiune 26 x 2.00 (înlocuit de curând de Mountain King II)
Continental Speed King: dimensiune 26 x 2.10, greutate 560 de grame, 60 Lei – cel mai bun raport greutate/preț.
Continental Race King: dimensiune 26 x 2.20, greutate 660 de grame, 60 Lei
Mai poți lua în calcul și anvelopa Continental Vapor, în formatul 26 x 2.10 cu o greutate de 715 grame și cu un preț de 60 de lei.
Ca și în cazul anvelopelor Schwalbe, Continental sunt oferite în multe versiuni. Prețul este direct proporțional cu performanțele.
Anvelope XC de buget Maxxis
Maxxis este un alt jucător important pe piața de anvelope, având o experiență de peste 40 de ani în domeniu. De asemenea, gama sa cuprinde anvelope devenite deja legendare. Nu se numără printre cele mai ieftine, în schimb punctează sus la capitolul performanțe și durabilitate.
Maxxis Cross Mark: dimensiune 26 x 1.95, greutate 540 de grame, 65 Lei – cel mai ușor.
Maxxis Ignitor: dimensiune 26 x 1.95, greutate 589 de grame, 65 Lei
Maxxis Larsen TT: dimensiune 26 x 2.00, greutate 580 de grame, 60 Lei
Dintre toate cele trei anvelope propuse, modelul Larsen TT îmbină cel mai bine performanțele cu prețul de achiziționare. Este dealtfel și una dintre cele mai cunoscute anvelope ale producătorului. Prețurile pot varia în funcție de dimensiune sau de model.
Anvelope XC de buget Ritchey
Dacă erai nevoit în urmă cu 10 ani să menționezi care este cea mai bună anvelopă de Cross Country, primul răspuns ar fi fost Ritchey Z-Max. De atunci și până în prezent situația s-a schimbat, concurența s-a dovedit a fi inovatoare de la un an la altul iar anvelopele Ritchey nu au mai fost scoase în față așa cum ar fi meritat. Cu toate acestea, modelele Z-Max încă se află pe piață, cu un design aproape neschimbat dar la fel de eficient ca și în trecut.
Ritchey Z-Max Premonition Comp: dimensiune 26 x 1.9, 590 de grame, 60 Lei
Ritchey Z-Max Evolution Comp: dimensiune 26 x 1.9, 557 de grame, 60 Lei
Poți alege modelul Z-Max Premonition Comp dacă rulezi mai des pe teren mai dificil. Oricare dintre cele două variante reprezintă o alegere bună.
Anvelope XC de buget CST
CST nu a avut timp să-și facă un renume pe piața de anvelope, dar vine puternic din urmă cu produse calitative, oferite la prețuri decente. De asemenea activează ca sponsor a unor echipe importante de Mountain Bike.
CST Cheyenne: dimensiune 26 x 2.10, 660 de grame, 50 Lei
CST Caballero: dimensiune 26 x 2.25, 730 de grame, 50 Lei
Concluzie
Intervalul 50 – 70 de Lei oferă anvelope de calitate medie. Poate că nu strălucesc la capitolul performanțe precum cele mai scumpe, mai sus plasate în gamă, insă performanțele sunt în general rezonabile, chiar suficiente pentru cei care doresc să renunțe la vechile anvelope foarte ieftine. Oricare dintre aceste modele ai alege, nu poți da greș. Bineînțeles, asumându-ți faptul că pretențiile trebuie să rămână pe măsura prețului.
Există și alți producători de anvelope care oferă produse calitative, precum Tioga, Kenda sau Michelin, dar din păcate prezența acestora pe piața românească este foarte restrânsă, implicit irelevantă pentru această prezentare.
Anvelope cu o calitate mai slabă (durabilitate scăzută, fără protecție împotriva penelor de cauciuc și grele) se găsesc în general la prețuri de sub 40-50 de lei. Acestea sunt într-adevăr atractive din punct de vedere al costurilor, însă dacă dorești să le utilizezi într-un concurs sau la o tură mai dificilă la munte, nu-ți vor satisface nevoile pe deplin.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…
Vezi comentarii
Salut, nu am avut ocazia să testăm anvelopele menționate de tine. Pentru XC în niciun caz nu se recomandă 2.4, în cel mai bun caz un 2.1 maxim.
Nu încape in cadru 2.4 pentru xc ?
Este posibil să încapă, depinde de cadru. Dar viteza lor de rulare și greutatea mare nu le fac potrivite pentru XC sau Maraton.
Ce parere aveti de CST TRACTION 1388, sau de CST DOLPHIN? Sunt mai bune decat cele 2 CST pe care le.ati enumerat? Ma intereseaza in special pentru XC si putin Downhill. Un CST CHEYENNE de 2.4 este bun pentru XC, sau se recomanda ceva mai subtire?
Salut,de unde pot cumpara aceste cauciucuri?
Multumim pentru informatii !
Salut,
Versiuni pe 29" - unde gasesc niste rewie-uri?
Multumesc!
la cele entry.
La ce versiuni te referi? Cele entry sau cele de top?
Intre un Continental Race King de 2.0 si un Maxxis Larsen TT de 1.9 pe care sa il aleg (diferenta de 4 lei deci nu e mult)
Salut, am si eu Smart Sam pe bita, recent am avut o pana si de atunci mi se tot desumfla(incet) roata o data pe saptamana, desi am pus camera noua si am verificat anvelopa.Ce am observat la anvelopa e ca pe margini(interior) pe ambele parti este iesita sarma vre-o 2 cm aparent din fabricatie. E normal sa fie asa sau e compromisa anvelopa?
Kenda vad si pe unele biciclete aduse de dincolo, si intr-un magazin de biciclete, si in piata la mana a doua, paote meritau bagate si ele in articol, totusi. In rest, imi place ce citesc pe aici.
Imi poti da si mie link`ul unde ai gasit Smart Sam cu 40 ron? Ma cam intereseaza.
O zi buna