O ultimă după-masă de cursă mai stătea între concurenți și finalul Turului Ciclist al Sibiului 2012. Canicula care a insoțit caravana de-a lungul celor 4 zile își încheie în același stil sarcastic domnia lăsând loc spre finalul zilei unei vremi mai răcoroase și chiar și unor stropi de ploaie. Însă capriciile vremii sunt primul lucru pe care înveți să îl depășești ca ciclist și rutierii rămași în competiție au pornit în grabă la ora 16 în ultima etapă a cursei. După o goană pe cinste peste dealurile Mărginimii Sibiului, Gabor Kasa (Serbia) a reușit să își surclaseze colegii de evadare și să înhațe tricoul roșu, pentru cel mai bun sprinter, și victoria de etapă, inconjurat de freamătul unui public mai numeros ca oricând, adunat în Piața Mare a orașului
Matija Kvasina (Tușnad Cycling Team) nu a renunțat la ambițiile sale de surclasare a lui Victor De La Parte (SP Tablewere) și încă de pe la începutul cursei îl trimite pe coechipierul său, Evgeni Gerganov, în evadare pentru a-i deschide calea. Bulgarul este insoțit de Gabor Kasa (Serbia), Khrypta Andriy (Kolss Cycling Team) și doi rutieri de la Oneco Masterhus care au o prezență episodică în acest grup. Gerganov își adjudecă urcarea de la Jina, moment în care fugarii aveau circa 6 minute față de pluton. Tot pe urcarea de la Jita, Kvasina încearcă să se departajeze de De La Parte, însă fără succes. Mai urmează încă nilte tentative similare din fața croatului, dar acesta se vede nevoit să se resemneze în fața ibericului. Între timp, Tablewere apasă pedala de accelerație și sfășie plutonul în cursa pentru prinderea evadaților. Ultimii metri ai cursei îl surprind pe Kasa distanțându-se de Gerganov și câștigând lejer două lucruri deodată: tricoul roșu, mulțumită sprinturilor intermediare adjudecate pe traseu, și, firește, victoria de etapă, care desăvârșește un Tur Ciclist al Sibiului mai mult decât reușit pentru echipa națională a Serbiei, care s-a clasat pe locul al 3-lea în ierarhia generală pe echipe.
După cum era de așteptat, Victor De La Parte a devenit al doilea câștigător al Turului Sibiului după Vladimir Koev anul trecut. Spaniolul a avut o evoluție constantă și puternică de-a lungul celor 5 zile de cursă, purtând tricoul galben în 4 dintre acestea.
Sunt fericit de ce am realizat săptămâna aceasta, mărturisește ibericul la sosire. Am o echipă extraordinară în spatele meu și mai ales lângă mine care a muncit în slujba mea toate cele 5 etape. Cel mai aproape de înfrângere socotesc că am fost astăzi căci Kvasina și oamenii săi au atacat necontenit. Din fericire, m-am aflat în postura de a-mi apăra poziția și asta a simplificat un pic lucrurile. Și, cum ziceam, echipa mea a fost puternică, cu toate că nu a fost prima ocazie cu care am demonstrat acest lucru, încheie spaniolul.
Într-adevăr, ce victorie mai dulce se putea decât în fața lui Matija Kvasina, tot într-o cursă din România și la nici o lună după ce croatul câștiga Turul României în fața sa?
În ceea ce privește evoluția românilor, aceasta nu a rupt gura târgului în niciuna dintre etape. Totuși, trebuie ținut cont că la cursa transilvană nu au venit novici ai sportului cu pedale, iar traseul a fost unul solicitant, chiar dacă același pentru toată lumea. George Stancu (CS Otopeni) este rutierul care a reușit să își treacă în cont victoria în clasamentul tricoului albastru, cel rezervat celui mai bine clasat sportiv român în ierarhia generală.
A fost greu… Nu știu ce aș putea spune mai mult despre această cursă. A fost un chin groaznic, mai ales ziua de ieri și nu doar din pricina Transfăgărășanului, ci și din cauză că am căzut. Au fost cele mai dificile momente pentru mine din acest Tur. Dar chiar în acea etapă am preluat tricoul albastru, așa că nu a fost o zi atât de rea până la urmă. Pentru mine este un rezultat bun, pe care am vrut demult să îl obțin și sunt fericit din acest motiv. Nu mă așteptam să merg atât de bine, dar recunosc că am trăit aceste zile cu acel dram de speranță pe care orice sportiv îl are în el când se aliniază la linia de start, declară Stancu, epuizat, dar satisfăcut.
Un tur pe care nu trebuie să îl ratezi
5 zile de ciclism au fost suficiente să convingă multă lume că Turul Sibiului este mai mult decât o competiție sportivă, este un eveniment în toată regula, menit să scoată în evidență tot ce are mai frumos această regiune. Organizarea a fost foarte bună, cu micile excepții de rigoare, dar care sunt mai ușor de iertat datorită faptului că anul acesta s-a consumat abia a doua ediție. Autoritățile și sponsorii s-au străduit să ofere calitate și sibienii au sesizat acest lucru, asistând în număr mare la festivitățile de premiere și la etapele care au inclus zone centrale, precum prologul sau ultima etapă. Cultura și-a adus aportul spiritual și pecuniar la acest concurs, Premiul Samuel von Brukenthal îngroșând portmoneul mai multor sportivi cu 850 de euro. Așadar, dacă îți programezi un concediu în zona Sibiu, iți recomandăm cu căldură să încluzi măcar o zi în care să admiri Turul Ciclist al Sibiului.
Rezultate complete:
Datele celor două concursuri de mtb-maraton marca BikeXpert au fost recent anunțate. Astfel, primul va fi Maratonul Vinului MARVIN pe…
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Vezi comentarii
Corectat!
"Gerganov își adjudecă urcarea de la Jita, moment în care fugarii aveau circa 6 minute față de pluton. Tot pe urcarea de la Jita, Kvasina încearcă să se departajeze de De La Parte, însă fără succes."
Localitatea se numeste Jina, nu Jita.