Rucascul primit de la Shimano pentru testul de față, modelul U4E (adică Unzen 4 Enduro), se numără printre cei mai ușori, dar și cei mai compacți pe care am avut ocazia să-i încerc până în prezent. Față de alte exemplare de până în prezent, acesta de față a reușit să fie și confortabil, fără să se străduiască prea mult. Iar acesta este un lucru de apreciat, mai ales când vorbim despre o tură lungă.
Cântărește puțin peste 600 de grame și are o capacitate de 4 litri. Ce înseamnă asta? Că poți stoca înăuntru o bluză cu mânecă lungă și una cu mânecă scurtă, alături de o pompă, o cameră de schimb, o trusă de scule de dimensiuni medii, câteva petece și alte mici accesorii. La exterior, se mai poate insera un bidon, care va fi bine ținut în loc de un material extensibil.
În schimb, dacă-l vei utiliza cu o rezervă de apă în interior, spațiul se diminuează, iar una dintre cele două bluze va trebui scoasă. Totodată, în interior încape și un aparat foto DSLR cu obiectul demontat, cât și un bilț, alături de o bluză. Cei care doresc să-l exploateze și mai mult, au ocazia de a folosi prinderile de cască de pe exterior. Astfel, poți fixa o cască, fie că este vorba de una de XC sau de Enduro/DH (full-face).
Accesul se face cu ajutorul a două fermoare, de pe ambele laterale, însă nu se deschide cu totul dintr-o parte în cealaltă. Într-un fel, această soluție este mai bună pentru care riscă să piardă tot ce au în rucsac atunci când îl deschid. Camelback spre exemplu, folosește un fermoar acționabil doar pe o singură laterală a rucsacului, pe când Evoc permite ca acesta să fie desfăcut complet.
Rucsacul este aerisit acceptabil atâta timp cât vine vorba despre bretele, însă pe spate stă destul de lipit, prin urmare nu poți visa să urci cu spatele uscat. Tehnologia care ține rucsacul la o distanță mai mare de spate există deja în cazul unor producători și probabil că va fi adoptată și de Shimano. Prinderea celor două bretele este însă pe cât de simplă, pe atât de genială, stabilizând poziția acestuia într-un mod exemplar.
Cu ajutorul unei chingi de mici dimensiuni și de culoare albastră, prinzi practic o bretea de cealaltă. Deși această prindere este suficientă, mai ai la dispoziție o curea în caz că vrei să te simți și mai bine cuprins „în brațe”. Reglajul bretelelor se face de asemenea foarte facil, varianta aleasă de japonezi fiind cu arici, adică joacă de copii.
În concluzie, noul rucsac Shimano U4E este un produs versatil, care pe cât de compact este, pe atât de inteligent folosește spațiile de stocare. Din moment ce a fost dezvoltat pentru enduro, poate găzdui la nevoie și o cască full-face. Nu este acel rucsac pe care-l vei ticsi cu o sticlă de apă de 2 litri și nenumărate croissante, însă pentru o pungă de apă (Camelback în termeni populari), o pompă, o cameră și câteva scule este mai mult decât suficient.
Prețul de 325 de lei este mult mai acceptabil decât al majorității concurenților principali (mai mic de jumătate chiar), cu mențiunea că nu oferă protecție cu spumă pentru spinare, utilă în cazul unei accidentări pe pietre spre exemplu.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii
Si unde il gasim de cumparat?