Test – jachetă de iarnă Northwave Extreme 3 TP

Nu sunt puţini cei care pe parcursul iernii nu se opresc din pedalat. Dacă turele „de plăcere” devin mai rare, pentru mulţi dintre noi antrenamentele nu se opresc. Însă pentru a le face cât mai confortabil, dar şi în siguranţă, pentru sănătatea ta în special, ai nevoie de echipament potrivit.

Jacheta Extreme 3 TP de la producătorul italian Northwave, este un astfel de produs de top care, cel puţin pe hârtie în specificaţii, spune despre el că face faţă oricăror condiţii meteo. Fabricantul ne spune că cel puţin la două capitole foarte importante iarna – protecţie la frig şi protecţie la vânt, Northwave Extreme 3 TP este de nota 10. La alte două capitole tot importante – rezistenţă la ploaie si elasticicate, jacheta este de nota 9, iar cât priveşte capacitatea de a elimina transpiraţia, jacheta este de nota 8. Să vedem însă în realitate cum s-a comportat.

Mai întâi despre construcţie şi materiale. Extreme 3 TP este construită folosind tehnice BioMap a italienilor de la Northwave. Practic panelurile individuale care alcătuiesc jacheta, cât şi cusăturile, sunt poziţionate în aşa fel încât să „vină pe tine” cât mai ergonomic posibil şi să nu jeneze. În teren jacheta este destul de mulăta pe tine, dar e important să alegi mărimea corectă. Este mulată însă nu mică, pe dedesubt poţi încă îmbrăca o bluză de corp „first layer” şi chiar încă o bluză de iarnă uşor flauşată, asta dacă ai de gând să pedalezi la temperaturi extrem de joase.

Jacheta este bine croită şi stă bine pe tine şi mulţumită benzii aderente din silicon de la brâu. Rolul ei este să n-o lase să se ridice când stai aplecat pe bicicletă sau când te ridici să pedalezi din picioare. în mers am observat că mulţumită acestei benzi jacheta stă la locul ei şi acoperă bine spatele.

Materialul principal este „3-ply”, asta însemnând că firul folosit la ţesutul jachetei este alcătuit la rândul său din alte trei fire răsucite unul în jurul celuilalt. Pe scurt, materialul este mai gros şi mai rezistent în timp. Majoritatea hainelor din lume sunt construite folosind fire single-ply şi 2-ply, 3-ply fiind folosid cel mai des la echipamentul sportiv care trebuie să fie cât mai robust, dar şi confortabil.

Închiderea jachetei se face cu fermoar „de firmă”. Da, există şi aşa ceva, iar în domeniul fermoarelor, lideri în lume sunt japonezii de la YKK, iniţialele venind de la Yoshida Kōgyō Kabushiki (Compania de Producţie Yoshida). Fermoar de firmă înseamnă practic că se închide bine, uşor şi se strică extrem de greu. Sunt caracteristici pe care le-am regăsit şi la jacheta Extreme 3 TP. Aici, fermoar YKK este cel principal din faţă, plus în spate la al 4lea buzunar amplasat pe exterior.

La Extreme 3 TP fermoarul are şi două protectii, sus şi jos. Protecţia de sus este folositoare pentru că în felul ăsta marginea fermoarului nu jenează la gât. Utilitatea protecţiei din partea de jos a fermoarului n-am găsit-o.

De asemenea la inteiror, femoarul dispune de „storm flap”, o bandă continuă care merge de sus până jos prin spatele fermoarului şi oferă protecţie în plus la frig, împiedicând vântul să intre prin fermoar.

Impermeabilitatea întregii jachete este de 10.000 mm H2O, o valoare extrem de mare. Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă 10.000, află că jachetele impermeabile „outer layer” au impermeabilitate 10.000 sau podelele corturilor de aventură, asta în timp ce supra-cortul are doar aproximativ 4000 mm H2O. Această caracteristică vine de la folosirea membranei flexibile H2O Flex. Aşadar Northwave Extreme 3 TP este nu doar extrem de impermeabilă, la fel ca o jachetă de ploaie, dar şi elastică pe patru direcţii, deci conforatbilă.

O specificaţie interesantă pe care am observat-o la această jachetă este „gulerul dublu”. Practic, în afară de gulerul exterior, Extreme 3 TP mai are un guler la interior. Acesta are rolul de izolaţie şi mai bună împotriva frigului. La alte jachete am simţit că atunci când le închideam până sus, gulerul rămânea destul de larg, chair dacă mărimea jachetei era corectă, iar din această cauză „firicele” reci de vânt se mai strecurau pe lângă. La aceasta, gulerul interior rămâne în contact total cu pielea, în timp ce gulerul exterior apasă uşor pe cel interior, menţinându-l tot timpul în contact cu pielea. În teren specificaţia asta a funcţionat ireproşabil, n-am simţit vreodată frig în jurul gâtului, chiar şi la minus grade.

Şi mânecile acestei jachete sunt duble. La interior avem o manşetă elastică ce intră în contact direct cu pielea, la exterior venind jacheta. Manşeta interioară intră pe dedesubtul mănuşii, în timp ce jacheta este apoi trasă peste mănuşă. În felul ăsta protecţia la frig este iarăşi maximă. În teren pot confirma că specificaţia asta a funcţionat bine.

La subraț jacheta dispune de material diferit decât restul. Deşi este şi acesta destul de gros pentru a păsta căldura la inteior, totuşi transpraţia este eficient eliminată.

Ca orice jachetă sau tricou de ciclism, şi aceasta are la spate cele 3 buzunare, foarte utile şi de dimensiuni chiar mari. Mai mult, îl avem şi pe al 4lea, închis cu fermoar YKK, poziţionat peste cel din mijloc. Aceste este foarte util pentru că aici poţi pune obiectele de valoare: telefonul, buletinul sau cheile, dacă ai cum să le separi de telefon. Despre acesta cu fermoar producătorul spune că este inclusiv impermeabil. Am testat specificaţia asta în condiţii controlate „de laborator”. După 10 minute sub duş, telefonul era uscat doar pe exterior, fiind ud pe spate. Aşadar se pare că impermeabilitatea este doar la exteriorul jachetei. Cu alte cuvinte dacă intră apă în buzunarul mare central, aceasta la ajunge şi la telefon.

Mi-ar fi plăcut să mai fie un buzunar şi pe faţa jachetei, pe piept, eventual şi acesta impermeabil. Aici ai putea auzi mai bine telefonul dacă sună în timp ce eşti pe bicicletă.

Pentru vizibilitate în trafic, Northwave Extreme 3 TP dispune în spate de elemente reflectorizante, amplasate pe marginea de sus a celor 3 buzunare. În general astfel de elemente sunt destul de discrete, fiind dunguliţe sau puncte mici. În cazul de faţă dunga reflectorizantă este chiar mare.

Însă specificaţia cea mai importantă pentru această jachetă este abilitatea de a menţine căldura în condiţii extreme de iarnă. La temperaturi de zero grade am simţit că jacheta îşi face treaba foarte bine, însă contează mult şi cum suporţi tu temperaturile joase. Spre exemplu folosind doar o bluză de corp de iarnă şi această jacheta, am reuşit să urc Transfăgărăşanul la zero grade fără să simt deloc frig. Însă asta înseamnă că şi organismul tău să depună efort, pentru a produce căldură. Dacă faci asta, jacheta menţine temperatura. Oricum, în specificaţiile oficiale se spune că oferă protecţie până la -10 grade!

Pe de altă parte dacă interiorul este transpirat, dacă nu ai avut timp să te usuci, dar ai apucat să te răceşti, iar acum vine coborârea, trebuie să ştii că se va simţi ceva frig. Pe Transfăgărăşan odată ce am ajuns la tunel nu am stat prea mult şi am luat-o înapoi, nefiind încă uscat. Pe prima parte care a fost doar la vale pot spune că s-a simţit ceva frig însă a fost suficient să pedalez doar puţin la deal, odată ce am ajuns pe malul lacului Vidraru, pentru ca temperatura interioară să crească puţin. De aici jacheta a preluat munca, iar temperatura generală a fost menţiuntă bine. Construcţia 3-ply a materialului şi faptul că la interior este flauşat, ajută mult la menţinerea căldurii.

foto Marius Diaconescu

Legat de performanţele la eliminarea transpiraţiei, acestea sunt medii, la fel cum spune şi producătorul. Parctic umezeala de la interior nu este aşa eficient eliminată. Sfatul meu este fie să nu te opreşti mult în timpul antrenamentului, pentru că jacheta ţine de cald şi dacă este umedă la interior, atâta vreme cât tu produci căldură, sau odată oprit să nu reporneşti decât după ce interiorul jachetei este uscat.

Concluzia pentru Northwave Extreme 3 TP este bună spre foarte bună. Cu excepţia proprietăţii de eliminare a transpiraţiei care este medie, dar conformă cu specificaţiile oficiale, jacheta funcţionază extrem de bine iarna, la fel cum spune şi numele ei. Ţine bine de cald atunci când temperatura exterioară este şi cu minus grade, protecţia la vânt fiind super. Puţin mai slabă ar fi protecţia la ploaie, dacă e să ne luăm după specificaţiile oficiale care se contrazic puţin, însă în realitate după teste riguroase, am observat că apa nu intră.

Preţul acestei jachete nu este mic însă nici de speriat. Dimpotrivă, ţinând cont de proprietăţile excelente pe care le oferă iarna, pot spune că produsul este chiar accesibil. Dacă ţinem cont de faptul că Northwave Extreme 3 TP poate fi folosită iarna nu doar la ciclism ci şi la schi de tură, alergare sau drumeţie, atunci avantajele sunt cu atât mai clare.

  • Construcţie 3-ply, BioMap, elastică pe 4 direcţii;
  • Material flauşat la interior, cusături ergonomice;
  • Material special la subraţ, pentru eliminarea eficientă a transpiraţiei;
  • Membrană impermeabilă H2O Flex;
  • Impermeabilitate: 10.000 mm H2O;
  • Guler dublu, manşete duble;
  • Bandă silicon la brâu, pentru fixare bună pe corp;
  • Fermoare YKK;
  • Protecţie la gât pentru fermoar;
  • Bandă „storm flap” în spatele fermoarului, pentru protecţie la viscol;
  • Trei buzunare la spate, plus al 4lea impermeabil, cu fermoar;
  • Bandă reflectorizantă la spate;
  • „Slim fit” pentru potrivire sportivă pe corp;
  • Greutate: 650 gr, mărime L;
  • Culori disponibile: roşu, gri, negru;
  • Mărimi disponibile: S – XXXL;
  • Preţ la data publicării recenziei: 635 Lei.
  • Importator: BikeFun
Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma