În turele de All Mountain sau chiar în concursurile de enduro este necesar să ai garanția că poți încheia nevătămat o zi de pedalat. Și pentru că am fost mereu adeptul protecțiilor, le-am cerut la test celor de la O’Neal mai multe protecții care să se potrivească turelor descrise mai sus. Am avut nevoie de o pereche de mănuși, care musai trebuiau să arate bine, pe principiul ride-in-style, o pereche de cotiere solide dar nu foarte rigide și o pereche de genunchiere care să îndeplinească același condiții.
La enduro libertatea de mișcare este foarte importantă, deci echipamentul a trebuit să fie suficient de maleabil încât să fie potrivit atât pe urcări cât și pe coborâri. Acesta este unul din motivele pentru care la enduro nu vei avea nevoie niciodată de cotiere cu protecție pentru antebraț sau genunchiere cu protecții pentru tibiere. Evident, un plus de siguranță nu strică, dar construcția acestor piese, în principal cu o suprafață exterioară din plastic dur, îți limitează mișcările, deci performanțele.
Mănuși O’Neal Jump Villain
Trebuie să admit că din punct de vedere al aspectului, nicio altă pereche de mănuși nu m-a impresionat până acum atât de mult. Jump Villain nu vin cu foarte multe calități, fiind mai degrabă un produs purist, însă aspectul depășește orice așteptări. Nu beneficiază de un strat de spumă în palmă și nici de aerisiri suplimentare, în schimb palma siliconată cu un model absolut superb oferă o aderență foarte mare pe ghidon și tocmai din acest motiv, poți demonta chiar și manșoanele iar aderența va fi la fel de bună direct pe aluminiu. Evident că nu a trebuit să facem asta, dar vreau să subliniez aderența foarte mare pe care aceste mănuși o oferă.
Sunt de asemenea foarte lejere. Le pui pe mână și uiți de ele. Prinderea se face cu arici și rămân foarte bine fixate pe mână, indiferent de situație. Pentru cei care nu trag foarte mult de ghidon, Jump Villain vor fi o alternativă bună, iar în tura de munte nu au stârnit controverse. În oraș însă, unde ollie-ul este la ordinea zilei și tragi foarte mult de ghidon, acestea mi-au reactivat bătăturile, din două motive: materialul din palmă este mai subțire decât cel al mănușilor pe care le utilizez în mod curent, iar micile cute care se fac atunci când strângi puternic de ghidon îți tasează pielea din palmă.
Frenezia continuă și pe partea exterioară, unde imprimeul O’Neal MX primește fără niciun efort calificativul de uber-cool. Ca mănuși de vară sunt acceptabil de subțiri, deși mâna transpiră mai mult decât în cazul altor mănuși testate până în prezent. În orice caz, pe lângă design, calitățile incontestabile ale acestor mănuși sunt lejeritate cu care le porți și aderența enormă oferită de întreaga suprafață a palmei.
Preț recomandat: 110 Lei
Cotiere O’Neal AMX
La capitoul cotiere, AMX-urile corespund cu pretențiile noastre: nu sunt dure, permit mișcarea în voie a cotului cu mici restricții atunci când întinzi mâna perfect, îmbracă cotul precum o șosetă și oferă suficientă protecție. Nu este necesar să te accidentezi ca să-ți dai seama că AMX-urile te vor proteja: zona acoperită este mare și indiferent de poziția în care vei cădea sunt șanse mari să scapi nevătămat. De fapt, cei de la O’Neal le-au perfecționat atât de mult încât depășesc standardele de siguranță impuse pentru motociclete.
Pentru a rămâne fixate pe mână, există două suprafețe de silicon. Cea de jos este mai eficientă, pe când cea de sus nu a reușit să mențină mereu în poziție cotiera. Cu toate acestea, zona de siguranță este activă, deci nu te vei trezi niciodată că le pierzi. Pe de altă parte, dacă e prima dată când utilizezi cotiere ți va lua ceva timp până ce te obișnuiești cu sentimentul, asemenea genunchierelor.
O’Neal AMX rămân alternativa ideală pentru cotierele cu protecție de antebraț integrată: sunt mai ușoare, mai flexibile și mai ușor de fixat, fără a fi necesare alte prinderi cu arici. Mai mult decât solide pentru enduro, dar fără a impresiona la capitolul imagine. Funcția primează în fața formei.
Preț recomandat: 315 Lei
Genunchiere O’Neal Sinner
Tot cu o greutate mică și o lejeritate acceptabilă la purtare se prezintă și genunchierele Sinner. Reușesc mai bine șpagatul între aspect și funcție decât cotierele, fiind ceva mai viu colorate. Sunt dotate cu o spumă activă de impact, botezată SC-1, iar ca bonus, oferă protecție maximă inclusiv în lateralele genunchiului. Așa cum se poate observa din fotografii, două zone suplimentare de protecție îți sar în ajutor în caz de nevoie.
Se introduc pe picior asemenea unei șosete și se fixează cu două prinderi elastice cu arici, una poziționată sus, iar alta jos. Atunci când pedalezi sunt relativ comode și permit extinderea piciorului fără probleme. Pe scurt, misiune îndeplinită.
Preț recomandat: 350 Lei
Concluzie
Atât mănușile cât și cotierele sau genunchierele au reușit să ne satisfacă nevoia de siguranță, deși ideal ar fi să nu ai niciodată nevoie de ele. Cum spuneam și mai sus, mănușile nu oferă protecție în palmă împotriva eventualelor accidentări, dar mi-au plăcut în mod deosebit datorită aspectului și lejerității la purtare. Aderența pe ghidon este de asemenea la cote mari.
Cotierele suferă la capitolul imagine și uneori partea de sus nu rămâne în permanență fixată, deși nu-ți vor cădea niciodată de pe cot pentru a-ți pune astfel siguranța în pericol. Iar în ceea ce privește genunchierele, acestea oferă blindaj suplimentar și în laterale, fără să te împidice la pedalat, ceea ce este cel mai important. Prețurile nu sunt dintre cele mai mici, dar sunt șanse să le găsești în diverse magazine specializate mai ieftin față de prețul recomandat.
Importator: DHS Bike Parts
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii
Eu am mânușile Jump Villain și singurul lor cusur a fost faptul că s-au descusut extrem de repde. Sper totuși că ale mele au fost excepția de la regula.