Adidas Zonyk Aero Pro cu lentilă Vario LST (2017)

Iată-mă la o nouă reîntâlnire cu o pereche de ochelari Adidas, la câțiva ani distanță după ce am testat-o pe prima, dar între timp, se pare, nu s-au schimbat prea multe: germanii ocupă încă un loc fruntaș pe acest segment (deși în România nu par a fi prea cunoscuți în domeniul ochelarilor), iar calitatea produsului a rămas la fel de bună.

Un selfie pentru posteritate! Ochelarii îți schimbă fizionomia, te fac să arați mai bine sau nu, deci, o probă este necesară înainte de achiziție.

În tot acest timp am testat multe perechi de ochelari, de la cele entry-level la high-end-uri, însă cele de față m-au impresionat plăcut prin calitate și funționalitate, punctând pozitiv la ambele capitole. De regulă, când utilizez o pereche de ochelari, aș vrea să-mi fie necesară atât pe bicicletă, când conduc, și dacă se poate, să joace un rol important ca produs de life-style. Probabil asta caută majoritatea.

Dacă vine vorba de life-style însă, sunt de acord că există concurenți cu o imagine mai puternică, ochelari scumpi cu care vrei să fii văzut pentru că sunt purtați de rideri consacrați, dar să nu uităm că unii din părinții MTB-ul, Hans Rey, se află într-o colaborare cu Adidas de ani buni. Ar mai fi apoi Jolanda Neff, Darren Berrecloth sau Maja Wloszczowska, medaliată cu argint la Olimpiada de anul trecut, dar și titani precum Alejandro Valverde sau Nairo Quintana.  Aspectul acestora este însă ușor sportiv, de aceea s-ar putea ca pentru unii să reprezintă o alternativă doar ca accesoriu de sport.

Pe bicicletă însă, acești ochelari își arată adevărata măiestrie. Faptul că ramele pot fi reglate la click, astfel încât aceștia să se așeze perfect, mi se pare o specificație care ar trebui să existe pe orice pereche de ochelari. Apoi, mai ai un reglaj clasic în dreptul nasului. Și nu în ultimul rând, este acel burete absorbant, care împiedică transpirația să-ți ajungă în ochi. Toate acestea încântă imediat cumpărătorul, căci toți știm cât de anoste sunt perechile de ochelari care nu se fixează bine pe cap sau stropii de transpirație care-ți ajung în ochi, fiind necesar în timp ce pedalezi să iei o mână de pe ghidon ca să scoți ochelarii pentru a te șterge.

Să zicem că Zonyk Aero Pro te lasă să te concentrezi pe esențial și să uiți de ei. Adică exact ceea ce-mi doream.

Buretele din imagine ține transpirația la distanță. Genial!

Lentila este de asemenea mare (atenție, există două dimensiuni ale acestor ochelari, S și L) și împiedică lumina puternică să-ți ajungă la ochi, de regulă cam din orice unghi. Aceasta este de tip LST Vario, ceea ce înseamnă pe scurt, că îmbină calitățile unei lentile LST cu cele ale uneia polarizate. Pe scurt, LST-ul intensifică contrastele și armonizează fluctuațiile de lumină (arătându-și eficiența atunci când intri și ieși din pădure spre exemplu), iar lentila polarizată, care te protejează împotriva reflecțiilor, face ca imaginea să fie foarte clară indiferent de condițiile de luminozitate, eliminând totodată undele de lumină generate de suprafețe foarte strălucitoare.

Astfel, te alegi cu o lentilă eficientă în orice situație și-ți lasă imediat impresia de viziune, pe care noi o numim mai în glumă, mai în serios, HD. Lăsând teoria deoparte, lentila s-a dovedit a fi foarte eficientă la schimbările de lumină, însă în situația în care soarele este reflectat dintr-un anumit obiect extrem de strălucitor, s-ar putea ca intensitatea să te deranjeze până la urmă. Dar, ținând cont că poți folosi acești ochelari chiar și pe seară, eu cred că celor de la Adidas le-a ieșit foarte bine acest balans.

Pentru cei pretențioși, acești ochelari sunt disponibili în diverse combinații de culori și lentile, însă nu toți sunt dotați standard cu lentila Vario LST. Modelul de față este unul mai scump și este oferit pentru 779 de lei. Prespunând că la partea de life-style nu punctează prea sus, aș putea trece peste, dat fiind faptul că acolo unde este necesar aceștia se descurcă de minune. Și după cum știm, calitatea de top are prețul ei, iar Adidas nu face excepție de la regulă. Cei în căutare de imagine pot să arunce o privire peste modelul cu ramă completă, care pare orientat mai degrabă către cei care voi să-i poarte și când nu practică niciun sport.

Pret: 779 lei
Importator: Aleo

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

  • De curand am achizionat modelul oarecum similar (si cred anterior) : Evil Eye Halfrim Pro Vario si pot spune ca sunt de o calitate deosebita. Chiar si marimea S se potriveste unui adult.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

o zi in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

6 zile in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

o săptămână in urma