Categorii: Diverse

Test – Wahoo Kickr Headwind

Pe măsură ce antrenamentele devin din mai complexe, și echipamentul trebuie să țină pasul. Dacă atunci când ești în natură, sesiunea de antrenament este relativ simplă, când ești în casă ai nevoie de echipament dedicat sau special, nu doar pentru a te simți ca în natură ci mai ales pentru ca antrenamentul indoor să fie cât mai eficient.

Din categoria echipamentului specializat pentru antrenament face parte și ventilatorul smart Wahoo Kickr Headwind. Când ești în casă, cu bicicleta pe trainer sau rulou sau alergând pe bandă, căldura generată de corpul tău nu are unde să se disipeze, așa cum se întâmplă în natură când vântul bate pe tine, fie pentru că te deplasezi tu repede, fie pentru că pur și simplu bate vântul tare în ziua aia. Pentru a supraviețui antrenamentului în casă ai nevoie de vânt artificial.

Mulți se vor întreba probabil, de ce ai nevoie de un ventilator „smart”, până la urmă și un ventilator obișnuit face același lucru, suflă aer. Însă la Wahoo Kickr Headwind am descoperit câteva caracteristici super utile, din punctul de vedere al unui sportiv care dorește să controleze cât mai mult mediul în care se antrenează.

Așadar Wahoo Kickr Headwind este un ventilator inteligent. Caracteristica vine de la faptul că se împerechează cu telefonul, dar și cu senzorul tău de puls sau viteză al bicicletei. Principul de funcționare este simplu: cu cât se rotește roata bicicletei mai repede sau cu cât îți bate inima mai tare, cu atât Kickr Headwind suflă mai tare.

Avantajul față de un ventilator obișnuit, așa cum am aflat și eu când l-am folosit, este că acesta smart nu te răcește excesiv de tare. Spre exemplu cât timp eram la începutul antrenamentului și nu încă încălzit complet, ventilatorul sufla ușor aer peste mine, menținându-mi temperatura optimă. Dacă aș fi folosit un ventilator obișnuit, ar fi trebuit să-l dau la maxim de la început, pentru că în timpul antrenamentului nu mai poți face asta.

De asemenea, alt avantaj este că dacă faci intervale, între intervale, când îți scade pulsul, va scădea și puterea de suflare a aerului și iarăși, nu vei fi răcit excesiv ca în cazul unui ventilator obișnuit care suflă la maxim tot timpul.

Cum spuneam puțin mai sus, Wahoo Kickr Headwind se poate împerechea cu senzorul de puls sau viteză. Dacă te antrenezi pe bicicletă îl poți împerechea cu oricare dintre ele. Dacă ești pe banda de alergare, așa cum l-am folosit și eu, îl vei împerechea evident, doar cu senzorul de puls. Așadar rămâne la alegerea ta cum funcționează viteza de suflare – din ce în ce mai tare pe măsură ce-ți crește viteza sau pulsul. Desigur, Kickr Headwind are și modul manual de funcționare, prin care alegi viteza cu care să sufle constant. Există patru viteze.

Împerecherea cu telefonul are și aceasta rolul ei. În aplicația Wahoo, care controlează ventilatorul, vei introduce limitele tale de puls, maxim și minim. În funcție de aceste valori, ventilatorul va știi cât de solicitat ești și cât de tare să sufle. Cunoscând pulsul tău instantaneu, aplicația Wahoo transmite ventilatorului ce viteză să folosească. Dacă ești cu pulsul aproape de maxim, și ventilatorul va sufla în consecință, dar adaptat la nivelul tău. Mie mi-a plăcut cel mai mult faptul că suflul de aer se liniștea la doar câteva secunde după ce și eu încheiam intervalul. Este bună și această întârziere, pentru că ar fi neplăcut ca viteza de suflare să scadă instantaneu, odată cu viteza bicicletei, pulsul tău fiind încă în tavan.

Din punctul meu de vedere concluzia mini-recenziei este foarte bună. Dacă ai bugetul pentru „jucăria” asta, investiția merită din plin. Este o investiție, pentru că investești practic în tine, în antrenamentul tău pe timp de iarnă. Și eficiența de răcire este excelentă. De fiecare dată când l-am folosit m-am simțit mai bine decât când aveam ventilator normal, iar asta am măsurat prin nivelul mai redus de transpirație de pe corp. N-ar fi stricat ca ventilatorul să aibă și un reglaj mai fin al direcției de suflare a aerului, așa cum ai în mașină la fantele de aerisire. Momentan reglajul jetului se face doar din picioarele ventilatorului, care au două poziții.

Specificații:

  • Dimensiuni: 46L x 30,5″W x 48,3″H cm
  • Greutate: 5,44 kg
  • Conectivitate: BT (cu telefonul); ANT+ (cu senzorii)
  • Viteză manuală: 4 trepte
  • Viteza maximă vânt: peste 48 kmh
  • Preț la data publicării recenziei: 1.089 lei
  • Importator Wahoo: WheelSports

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

2 zile in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

5 zile in urma

Prologo lansează noua gamă de șei AGX “Slide Control” cu control al alunecării

Prologo AGX înseamnă „Aventură, Gravel, Ciclocros”, iar noua serie de produse din această gamă vine cu control al alunecării și…

o săptămână in urma