De la Bikefun România, importatorii bicicletelor Merida, am primit la test trei perechi de ochelari sport de soare, toate trei marca proprie „Bikefun”, mai precis Eclipse PC, Summit și Stealth. Îi avem la redacție de destul de multă vreme, din vară și i-am folosit intens, fie la ture recreaționale, antrenamente sau concursuri, cam în toate condițiile de lumina și meteo, testându-i inclusiv din punct de vedere al durabilității și rezistenței în timp.
Bikefun Eclipse PC sunt cei mai scumpi din set, fiind disponibili și în varianta cu lentilă fotocromatică. Venind în trei variante de lentile, albastre, fumuriu și fotocromatic, la test noi am avut modelul fotocromatic. Aceste lentile se închid la culoare atunci când „simt” soarele pe ele.
„Scump” este însă relativ, pentru că totuși marca nu este una „de prestigiu”, așa că chiar și varianta scumpă, fotocromatica, este extrem de accesibilă comparativ cu mărcile “de fițe” cunoscute de pe piață. Însă preț mic înseamnă și calitate slaba? Nu neapărat.
Bikefun Eclipse PC sunt complet transparenți atunci când afară este înnorat, plouă, e seară sau noapte. Este excelent și oferă vizibilitate absolut perfectă fiind, cu adevărat, complet transparenți. Insist pe aspectul ăsta pentru că, în general, lentilele fotocromatice nu se deschid la culoare complet. Mai rămân ușor cenușii, ceea ce le face să nu fie ideale pe timp de noapte sau seara.
Așadar notă maximă din punctul ăsta de vedere pentru Bikefun Eclipse PC însă, la capitolul protecție la soare, nu marchează la fel de bine.
Bănuiesc că din cauza faptului că se deschid complet la culoare, Bikefun Eclipse PC nici nu se închid prea tare atunci când e soare. Devin cenușii, dar aș zice că se închid doar cam 70%. Asta îi face să nu protejeze complet atunci când pedalezi pe vreme însorită. Iar cum vara asta a fost chiar însorită, recunosc că în multe ocazii i-am găsit insuficienți. De aburit, la transpirație serioasă în momentele de pauză, nu s-au aburit prea tare. Mai mult, în momentul în care plecam de pe loc, abureala dispărea.
Din punct de vedere al timpului de închidere/deschidere la culoare, Bikefun Eclipse PC puncteză decent, la momentul expunerii la soare lentila devenind cenușie într-un timp acceptabil. Trecerea de la transparent la cenușiu se face destul de lent, așa că dacă trecerile de la umbra la soare sunt rapide, nu te aștepta la un răspuns prea rapid.
Bikefun Summit este disponibil în două variante de lentile, roșii și verzi. Așa se văd din exterior, pentru că din interior sunt cenușii. Și trebuie să recunosc că îmi plac ca înfățișare. Dintre cei trei ochelari avuți la test, Bikefun Summit mi-au plăcut cel mai mult ca formă și culoare a lentilelor. Dar oare au protejat cum trebuie împotriva soarelui?
Ei bine da, însă cam prea bine. Ce înseamnă asta? Înseamnă că au făcut față super bine la soarele puternic al verii 2024, însă imediat cum dispărea după orizont, deci nu se făcea încă noapte, deja ochelarii deveneau prea închiși la culoare.
Asta însemna că fie trebuia să suport senzația și să merg așa cu ei, fie să-i dau jos și să pedalez cu ochii expuși la praf, insecte și crengi. Acuma, sincer, Bikefun Summit s-au descurcat totuși bine și punctează foarte bine la aspect. Mie cel puțin, îmi plac și, practic, cam copiază la design ceva modele de la mărci mai scumpe, fapt care îi face dezirabili.
Și am ajuns la ultimii ochelari, Bikefun Stealth, cei mai „spectaculoși”, din punct de vedere al designului. Pentru mine aceștia au fost cel mai puțin atrăgători din punct de vedere al formei. Nu sunt adeptul stilului „extrem”, așa cum sunt acești Bikefun Stealth, cum spuneam mai sus, eu preferând un design mai discret, cum am văzut la Summit.
Însă, la final de test, aceștia sunt ochelarii pe care i-as alege dacă ar fi să-i folosesc de acum în colo. Nu Eclipse PC, nu Summit ci Bikefun Stealth. Pentru ca în ciuda designului „îndrăzneț”, lentilele sunt cele mai bune pentru că oferă acel echilibru între protecția la soarele strălucitor și vizibilitate bună pe seară. La început, când i-am primit, n-aș fi spus asta, dar acum, la final de test, Bikefun Stealth sunt alegerea mea.
Fiind disponibili în două variante de culori pentru lentile, verzi și roșii, acestea nu sunt complet fumurii, dar nici complet deschise la culoare. Cumva Bikefun le-a nimerit undeva la mijloc, Bikefun Stealth devenind buni de folosit atât ziua, pe soare puternic cât și pe vreme înnorată sau pe ploaie.
Ventilația este, de asemenea, bună iar Bikefun Stealth nu se aburesc tare. În timpul pedalării nu se aburesc deloc, iar când stai pe loc abureala apare doar puțin.
Înainte de începerea testului alegerea mea erau ochelarii Bikefun Eclipse PC. Lentilele fotocromatice sunt întotdeauna bune fiind, în general, cele mai versatile. În cazul de față însă nu as putea spune asta, protecția la soare fiind redusă.
Bikefun Summit mi-au plăcut cel mai mult ca design, însă în privința protecției la soare, aceștia au fost „prea buni”, imediat ce se lăsa seara devenind inutilizabili.
Bikefun Stealth s-au dovedit la final a fi cei mai echilibrați, cu lentilă nici prea-prea, nici foarte-foarte, foarte ok pe soare puternic și utilizabili inclusiv seara. Denumirea este cam înșelătoare pentru că ochelarii nu sunt nici pe departe „discreți” (stealth), încadrându-se mai degrabă la categoria „super sport”.
Din punctul meu de vedere însă, acești ochelari sunt buni pentru orice sport, nu doar ciclism. Pentru alergare pe asfalt sau munte, drumeție, ture rapide sau lente pe SUP, practic orice implică natură și sport.
Din specificațiile ochelarilor nu rezultă că lentilele ar putea fi schimbate, deși dacă te uiți la cum sunt fixate, pare că detașarea lor de ramă nu e complicată. Ideea este că ochelarii nu vin însoțiți și de lentile de rezervă, de alta culoare, în pachet fiind inclus doar etuiul rigid, de foarte bună calitate de altfel și un săculeț din microfibră, cu care poți și șterge lentilele.
Toate cele trei modele de ochelari vin cu ramă din Grillamid, un tip de plastic de înaltă performanță, cunoscut sub numele de poliamidă (nylon) modificată. Acest material este ușor, durabil și foarte rezistent la impact, temperaturi ridicate și substanțe chimice. Datorită acestor proprietăți, Grillamid este folosit în diverse industrii, inclusiv în fabricarea de componente pentru biciclete, rame de ochelari de soare, echipamente sportive și piese auto.
Unul dintre avantajele majore ale Grillamidului este combinația sa de rezistență mecanică și flexibilitate, ceea ce îl face ideal pentru produse care trebuie să fie atât ușoare, cât și durabile. Faptul ca Grilamidul este și elastic ajuta ca, în cazul unui accident sau impact, rama ochelarilor să nu se spargă ușor și să devină periculoasă pentru ochi.
Din punct de vedere al durabilității lentilelor, după câteva sute bune de kilometri de utilizare, de-a lungul verii 2024, acestea nu au zgârieturi majore. Desigur am avut grijă de ei, dar nu am putut fii atent chiar tot timpul. Nu au fost rare situațiile când i-am scăpat pe jos sau i-am aruncat prin portbagaj după o tură lungă și grea, la final lentilele prezentând doar zgârieturi fine și extra fine, care se văd doar dacă te uiți atent și de-aproape la exteriorul lentilei. Din interior nu este nimic vizibil, ochelarii fiind, practic, în continuare ca noi.
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Prologo AGX înseamnă „Aventură, Gravel, Ciclocros”, iar noua serie de produse din această gamă vine cu control al alunecării și…