Acum citesti
Traseu – Turul Iezerului

Astăzi îţi propunem un traseu extrem de frumos, complet ciclabil, nu prea lung şi potrivit pentru cei cărora le place altitudinea întrucât drumul ne va duce şi la peste 2.300 m. Turul Iezerului este un traseul popular însă recomandat este să nu se meargă singur întrucât mai sunt stane cu câini agresivi. Trebuie precizat de la bun început ca traseul este recomandat a fi parcurs în sensul acelor de ceasornic întrucât coborârea finală, spre cabana Voina, este foarte abruptă şi chiar şi pe vreme uscată, aderenţa este slabă. La vale este mai bine întrucât, dacă nu poţi face faţă inclinaţiei o poţi lua oricând pe lângă bicicletă.

Traseul nostru începe de la barajul Râuşor sau de la cabana Voina situată la 6,5 km nord de baraj. Traversam barajul şi intrăm direct pe forestier şi direct în zona proaspătă şi alpină. Profilul traseului nostru este simplu, o singură urcare şi o singură coborâre. Luate însă în detaliu nu este chiar aşa şi vom observa că urcările alternează cu coborârile.

traseu cicloturism turul iezerului 1

După plecarea de la baraj avem în jur de 9 km de urcuş lejer numai bun pentru o încălzire corectă. De aici urmează alţi aproximativ 7,6 km de urcare cu o rampă medie de 8,3% până când vom ajunge la o altitudine de aproximativ 1.873m. Între timp, pe la km 12, vom fi părăsit pădurea de foioase şi conifere, întrucât am ajuns la altitudinea de 1500m, intrând în golul alpin.

traseu cicloturism turul iezerului 2 traseu cicloturism turul iezerului 3

De la cei 1.873 m altitudine va urma o scurtă porţiune de vale, în jur de 800m, şi apoi urcarea finală, 6,7 km, până în cel mai înalt punct al traseului 2.353 m. Cei cu mai puţin antrenament este posibil să întâlnească şi zone în care vor trebui să împingă bicicleta însă nu este nimic de speriat.

traseu cicloturism turul iezerului 4 traseu cicloturism turul iezerului 5

De precizat este faptul că la altitudinile mari la care ajunge, vremea se poate schimba de la oră la oră. Cu alte cuvinte se poate face foarte frig chiar şi în toiul verii cum s-a întâmplat şi în situaţia noastră. Aşadar, chiar dacă prognoza este optimistă întotdeauna este bine să aveţi la voi câteva haine mai groase, „just in case”.

traseu cicloturism turul iezerului 6

De la km 27 avem doar coborâre, iar de la km 34 avem tot coborâre însă şi mai abruptă. La început vom rula pe forestier, apoi trecem la iarbă, pentru ca la final să revenim pe un forestier foarte înclinat, cu pante şi de 36%! La final vom ieşi la asfalt la aproximativ 300m de cabana Voina. Dacă aţi lăsat maşinile la baraj şi vreţi să mai mâncaţi o ciorbă la cabană înainte de a pleca spre casă atunci trebuie să faceţi stânga. Apoi de la cabana veţi mai pedala până la baraj în jur de 7 km pe asfalt.

traseu cicloturism turul iezerului 7

Acesta este traseul Turului Iezerului, o excursie frumoasă de cross country într-o regiune curată şi liniştită. Izvoarele nu sunt prea numeroase pe drum. Doar două şi doar pe prima parte a traseului, până la ieşirea în golul alpin. Aşadar aprovizionaţi-vă bine pentru a nu avea surprize mai târziu.

Informaţii Google Earth

Lungime traseu: 45,8 km;
Diferenţă de nivel: 2.220 m;
Înclinaţie medie: 7,5%
Alt. Maximă: 2.353 m;
Izvoare: 2
Download track şi puncte de interes

Vezi Comentariu (1)
  • Este si in golul alpin izvor.Cam la 3-4 km de la iesirea in golul alpin(poienita aceea) undeva in stanga drumului se coboara in jur de 20-30m mai abrupt.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

fifteen + 14 =