Acum citesti
Transmisia MicroShift XCD 2×10 pentru MTB (2016)

MicroShift este un producător taiwanez de sisteme de transmisii care încearcă de ani de zile să își facă loc pe o piață saturată de cei trei mari producători: Shimano, SRAM și Campagnolo… Taiwanezii au oferit mereu produse inovatoare și de calitate, după ultimele standarde în domeniu, dar la un preț foarte competitiv. În cazul transmisiilor pentru MTB, modelul lor de top este XCD, disponibil pentru 10 sau 11 pinioane. Noi am avut ocazia să testăm transmisia XCD 2×10. Am testat nu demult și transmisia pentru șosea Arsis 2×11 de care am fost foarte încântați.

Transmisia se dorește un concurent pentru Shimano SLX și XT și are în componență deraiorul spate RD-M85L, deraiorul față FD-M852B și manetele SL-M860-2.

Deraiorul spate are un mecanism simplu, fără blocare. Modelul cu patină lungă funcționează cu pinion mare de maxim 36 de dinți și cu o capacitate totală de 43 de dinți. Corpul acestuia este realizat din aluminiu, elementele exterioare fiind prelucrate CNC și având un aspect estetic foarte plăcut. Rotițele nu sunt pe rulmenți ci pe bucșe de oțel. Greutatea acestuia este de 204 g. Este disponibil și un model cu patină scurtă. Greutatea deraiorului XT concurent este de 238 g.

Deraiorul față este disponibil pentru 2 sau 3 foi, cel de 2 foi fiind disponibil și cu prindere directă. Acesta are 161 g iar partea exterioară a mecanismului este de asemenea prelucrată CNC pentru un aspect deosebit. Modelul XT este asemănător ca greutate, la 158 g.

Manetele de schimbător sunt din aluminiu și cântăresc 210 g. Ele arată foarte bine, maneta de urcare a lanțului având inscripționată denumirea XCD la mașina CNC. Conform celor scrise pe manetă, aceasta folosește joncțiuni cu rulmenți. Manetele XT concurente cântăresc în jur de 280 g.

Ca aspect și calitate a execuției, componentele XCD arată premium, comparabil cu cele XT. La greutate, MicroShift face o economie de aproximativ 100 g, deloc neglijabilă!

La funcționare, se poate remarca aceiași precizie ca și în cazul componentelor XT. Ambele deraioare schimbă impecabil, chiar și sub tensiune sau vibrații. Cea mai mare diferență este maneta, care nu beneficiază de un sistem de tipul Dual-release, coborârea lanțului pe un pinion sau o foaie inferioară făcându-se prin acționarea manetei într-o singură direcție, în spate, ca la modelele Shimano mai vechi sau din gama mai ieftină. De asemenea, poate fi coborât doar un pinion la fiecare apăsare, spre deosebire de XT care poate schimba două. La urcare, se pot modifica patru poziții dintr-o apăsare.

În concluzie, MicroShift XCD poate oricând să fie un înlocuitor mai ieftin pentru transmisiile asemănătoare de la alți producători, fără să existe o scădere în calitatea funcționării. Nu ne putem însă pronunța pentru fiabilitate, deoarece este nevoie de mult mai multă vreme pentru testare. Dacă vom decide să folosim aceste componente mai mult timp sezonul acesta, vom reveni cu siguranță cu concluziile.

Prețul recomandat pentru întreg grupul este în jur de 370 USD, dar acesta este disponibil cu reduceri de preț substanțiale, chiar și la prețul de 120 USD. Dacă la prețul întreg este un concurent direct al transmisiei XT, la prețul redus este un pachet foarte avantajos pentru cine vrea să instaleze componente noi și performante 2×10 pe bicicletă fără să cheltuie o sumă prea mare de bani.

 

.

Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

9 + fifteen =