Acum citesti
Shimano Altus RD-M280 (2013)

Noul Shimano Altus RD-M280 a suferit ceva modificări pentru noul sezon, asta presupunând utilizarea unor materiale diferite pe alocuri, repoziționarea șuruburilor de reglaj dar și renunțarea la rotița de jos a patinei, care până de curând era de dimensiuni mai mari decât cea de sus.

Pe lângă cosmetizare, merită menționat faptul că cei de la Shimano au acordat o atenție mai mare la detalii. Spre exemplu, prinderea cablului nu se mai face cu o simplă piuliță, ci cu un șurub ce poate fi strâns cu o cheie inbus. Prinderea de urechea cadrului este de asemenea o componentă separată acum și nu mai este parte integrantă a structurii superioare a schimbătorului.

Dacă arată mai bine sau nu este prea puțin important, deoarece în clasa de preț entry-level primează funcționalitatea. Nici vorbă de tehnologii precum Shadow, care să ofere o construcție și un montaj mai compact, dar niciodată nu este prea târziu pentru a vedea cum Shimano îmrpumută aceste tehnologii și pentru componentele aflate la baza piramidei tehnologice. Poate în viitorul apropiat.

shimano_altus_2013_2

Din punct de vedere al funcționalității, Altus este dedicat pentru blocurile de 7 sau 8 pinioane. Este de altfel și una dintre cele mai ieftine soluții atunci când vrei să montezi un schimbător pe bicicletă, sub acesta fiind plasată doar gama Tourney. Schimbarea pinioanelor se realizaează din manetă cu mai puțin efort decât în cazul generației precedente, în schimb, rapiditatea la schimbare nu a suferit nicio modificare, fiind relativ lent, asemenea predecesorului său. Un arc ceva mai tare ar fi schimbat un pic situația, dar un astfel de arc înseamnă calitate crescută, deci costuri mai mari pentru produsul final. Iar acest model, trebuie să fie cât mai accesibil.

Zgomotul este prezent nu doar la schimbarea pinioanelor, ci și la trecerea peste gropi, denivelări, borduri, un lucru de altfel normal în această gamă de preț.

Per total, noul Altus aduce cu sine materiale ceva mai bune: plastice mai de calitate și o patină din același oțel, ceva mai atrăgătoare din punct de vedere al design-ului. Greutatea este însă mai mare decât cea a modelului precedent, atingând 322 de grame, unul dintre cele mai grele schimbătoare pe care le-am testat anul acesta.

Poate fi o variantă pentru cei care trec de la schimbătoare no-name, la unele mai de calitate, dar reține că Shimano nu produce Altus-ul în Japonia. Altfel, te poți orienta către mai sus-plasatul în gamă Alivio sau direct la Deore, care oferă un raport funcționalitate/preț foarte bun.

Vezi Comentarii (3)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

20 + 2 =