Acum citesti
Schimbator Shimano Deore 2009

Gama Deore de la Shimano este clasata deasupra gamei Alivio : am ales sa incepem cu aceasta descriere articolul, pentru a intelege mai bine, plasarea acestuia in gama de schimbatoare de pinioane. Intr-un articol anterior, am testat modelul Shimano Alivio, care nu a trecut prea bine prin probele la care l-am supus. De aceea, ne-am gandit ca este firesc sa continuam cu urmatorul model din gama si asa a venit si randul lui Shimano Deore 2009.

Acesta se prezinta cu un design si o finisare mai eleganta decat fratele mai mic, caracteristicile acestea regasindu-se la toata gama Deore. Producatorul japonez a urmarit odata cu lansarea acestuia, introducerea pe piata a unor componente low cost, care arata si functioneaza bine. Este si cazul schimbatorului de pinioane Shimano Alivio care intruneste in mare partea aceste calitati dar tinde spre mid-level.

Se monteaza foarte simplu, se regleaza foarte simplu si este oferit cu patina lunga. Asta inseamna ca va provoca ceva zgomote cand vei cobora o bordura cu el, sau pe la munte vor fi ceva sanse sa-l agati de o creanga sau sa-l lovesti de o piatra. Dar nu asta este problema. Problema este ca acest schimbator este zgomotos nu doar cand cobori o bordura ci si cand schimbi vitezele. Mai mult, acesta nu schimba prea rapid vitezele, fiind destul de enervant pe drumurile de munte. Datorita faptului ca nu beneficiaza de prea multe reglaje, te poti trezi ca mai schimba singur din cand in cand. Totusi nu cu o incidenta atat de mare precum la Shimano Alivio.

Este exact genul de schimbator de pinioane, care functioneaza conform specificatiilor producatorului, atat timp cat ai grija de el si-l folosesti corespunzator. Spre exemplu, daca-l montezi pe o bicicleta de downhill, acesta bineinteles ca va functiona, dar nu-ti va oferi performanta de care ai nevoie pe traseele de coborare. Una peste alta, schimbatorul reuseste sa ne convinga ca poate face si treaba buna in conditii fara stres ceea ce ne determina si pe noi sa-l recomandam in continuare ca un schimbator decent si bun. Nu este o piesa care sa te tina ani la randul, dar nici nu costa foarte mult, deci toti factorii se combina benefic in favoarea lui.

Shimano Deore 2009 este un schimbator bun si pentru cei care debuteaza in cariera de Cross Country sau Marathon.

Greutate : 305 grame

Utilizare : Cross Country, All Mountain

Vezi Comentarii (4)
  • Am un Aim 2010, cu 8 pinioane si un schimbator Alivio. Manetele sunt cele originale. As vrea sa stiu daca pot pune Deore in conditiile astea fara sa fiu nevoit sa schimb si manetele si pinioanele. Stiu ca modelul Shimano mentioneaza Deore ca fiind pentru 9 pinioane, din aceasta cauza intreb.

  • Maneta este cea originala pentru 8 pinioane, dar credeam ca Deore fiind pentru 9 pinioane va trebui sa schimb si pinioanele si maneta, caz in care ieseam cam scump.

    Mersi!

  • Am si eu deore 2009 pe spate si se comporta foarte bine, pentru cerintele unui incepator. Am mers cam 400 km cu el, maxim 30 pe offroad, si nu l-am reglat o data. Pe sosea schimba repede, precis, destul de silentios.

    Am avut probleme cu el doar cand a prins lantul noroi/praf/mazga la o iesire pe teren mixt, inainte sa apuce zapada sa se topeasca de tot. Schimba destul de brutal si cu zgomot. Dupa ce am sters/gresat acasa lantul si rotitele schimbatorului si-a revenit.

    Totusi, eu zic ca merita doar daca il gasiti la o reducere mare fata de ultimul model de Deore, sau daca vine pe o bicicleta la reducere/SH. Altfel m-as orienta personal spre un model mai nou.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

3 × three =