Acum citesti
Avid Elixir 3 (2012)

Elixir este deja o familie mare, cu mulți membri, adică cu produse orientate către nevoile fiecărui biciclist. Elixir 3 se remarcă prin prețul destul de scăzut de achiziționare, iar setul poate fi găsit în unele magazine la un preț mai mic decât cel recomandat pe site-ul importatorului român. Cum se descurcă noile Avid Elixir 3, vei putea citi în acest test.

Greutatea de aproximativ 400 de grame, împreună cu rotorul de 160 de mm, le recomandă pentru Cross Country sau All Mountain. Corpul manetei se aseamănă cu cel al frânelor Elixir 1, însă diferența majoră stă în clapa de prindere cu două șuruburi. Astfel, nu este necesar să scoți manșonul sau maneta schimbătorului de frână pentru a le instala.

Rezervorul lichidului de frână este integrat în manetă și cu toate acestea, design-ul reușește să rămână suficient de compact. Levierul este lat, așa cum ne-am obișnuit de la Elixir R încoace (sau ca la modelele mai sus plasate în gamă). Oferă o priză bună deși nu excelează prin aderența oferită în capătul levierului. De asemenea, nici forța de acționare nu este la fel de mică precum cea a frânelor Shimano Deore cu tehnologia Servo Wave.

Dar partea bună este că noile Elixir 3 oferă o modulație acceptabilă. Deși se spune că modulația stă defapt în degetul tău arătător, este foarte important să obții o forță diferită de frânare în funcție de puterea cu care acționezi maneta. Prin urmare, bicicleta rămâne controlabilă în viraje fără să blochezi una dintre roți, cu atât mai puțin pe cea de față.

Discul HS1 în dimensiunea de 180 de mm s-a descurcat bine cu disiparea căldurii, dar nici traseul ales de noi nu a fost unul abrupt. Coborârile mai dificile au fost scurte, prin urmare fading-ul nu s-a făcut remarcat. Cu toate acestea, dacă frânezi de la o viteză mare la zero, vei simți pronunțat în manetă frecarea dintre plăcuță și disc. față de vechile modele Avid, noile Elixir nu sunt zgomotoase în condiții de traseu uscat și acceptabile în condiții de umiditate.

Ca să trasez o concluzie, îți pot spune că te poți baza pe noile Elixir 3, atât timp cât le utilizezi pe o bicicletă de Cross Country, Maraton sau All Mountain. Nu se numără printre cele mai ușoare frâne, dar în acest segment este greu să găsești un set care să cântărească mai puțin. Frânele Shimano Deore sunt mai ferme și beneficiază de o modulație mai bună, dar nu sunt la fel de ușoare. Prin urmare, stopper-ele americanilor sunt un compromis decent între greutate și performanțe.

Vezi Comentarii (12)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

eighteen + seven =