Acum citesti
Angrenaj Shimano XT M780 (2012)

Surpriza din partea celor de la Shimano a fost una cât se poate de plăcută odată cu lansarea noii gama Shimano XT, fapt datorat noului aspect împrospătat.

Angrenajul este de asemenea complet nou pentru sezonul 2012 și reușește să-l facă pe cel vechi să arate cel puțin plictisitor. Sau îmbătrânit. Japonezii au mizat pe un aspect ce imprimă o mișcare permanentă de rotație, trucul reușindu-le prin forma brațelor care poate fi lesne observată în fotografii. Acum, știind că aveam de-a face cu un produs nou și care pe deasupra arată foarte bine, m-am urcat pe bicicletă și am început să pedalez pe potecile de munte ce se întindeau în fața mea. Având la dispoziție un angrenaj 2 x 10 (foaie mare 40 dinți, foaie mică 28 dinți), am adoptat un stil mai susținut de pedalat.

Dacă generația anterioară purta logo-ul Mega 9, cea nouă utilizează tehnologia Dyna Sys, corespunzător marcată pe foaia mare a angrenajului. Discuția despre avantajele noii tehnologii Dyna Sys se poate lungi necontrolat, de aceea am să punctez pe scurt faptul că procesele de schimbare au fost radical îmbunătățite față de Mega 9, iar utilizarea a 10 pinioane (cu un lanț mai îngust SG-X), oferă mai multe posibilități de a selecta rapoartele în funcție de traseu.

Schimbările de altfel se fac foarte ușor, lanțul trecând fără prea mare efort de pe o foaie, pe cealaltă. Am apreciat de asemenea și construcția foilor, prelucrate cu o deosebită atenție la detalii. Este bine de știut, că asemenea generației anterioare, foaia mijlocie a fost suplimentar ranforsată cu un compozit de carbon, atât în exterior cât și pe interior (valabil pentru angrenajul cu 3 foi). Scopul este acela de a prelungi durata de viață a foii mijlocii, utilizată de altfel foarte des. Cei care au de gând să renunțe la foaie cea mare (foile sunt demontabile), trebuie să ia în seamă faptul că aspectul angrenajului 3×10 nu va mai fi la fel de agresiv, mai ales că foaia mijlocie nu arată tocmai bine îmbrăcată în compozitul de carbon care seamănă cu un material plastic.

Restul de componente au rămas identice generației anteriore: bottom bracket inclus, cu rulmenți la exterior și brațe goale pe interior. Din punct de vedere al greutății, reușește să se detașeze la peste 60 de grame de concurentul principal Sram X.9 2×10, cântărind 820 de grame în versiunea cu două foi 2×10 și 860 de grame în versiunea cu trei foi 3×10. Nu reușește să depășească generația anterioară Shimano XT M770 3×10 din punct de vedere al greutății, cântărind 853 de grame, dar cu siguranță trebuie să fie ceva în neregulă cu tine ca aceste 7 grame în plus să joace vreun rol în decizia achiziționării.

Noul angrenaj Shimano XT M780 ne arată încă o dată că există calitate pentru un preț decent. De asemenea, vrea să ne șoptească faptul că gama XTR poate să se adreseze în continuare unui segment foarte limitat de persoane, în special celor care țin la fiecare gram al bicicletei. Asta deoarece, din punct de vedere al funcționalității se distanțează puțin unul de celălalt. Îl recomand pentru Cross Country, Trail, All Mountain, Enduro sau orice altă probă (non-extremă) care îți trece prin cap.

Vezi Comentarii (2)
  • buna ziua
    vin si eu cu o intrebare la care sper sa ma ajutati:
    am reusit sa adun schimbator shimano xtr,pentru pinioane schimbator foi xtr ,lant xtr si manete 2×10 xtr.Pina aici xtr dar pinioanele xt angrenajele xt.Ce va rog dantura la pinioane si cele doua foi se potriveste cu cea de la xtr,materialele sunt din punct de vedere calitativ comparabile?
    acum am 8 pinioane ,pot monta caseta cu 10pinioane pe acelasi butuc?
    Din articolul de mai sus inteleg ca angrenajul in combinatie cu foile 28/40 ar putea fi chiar unul bun de si eu asi fi optat pentru 30/42.
    Va rog un sfat, raman la xt pinioane si angrenaj sau ar fi mai avantajos xtr?
    va multumesc.Marcel

  • Salut, XTR sunt compatibile cu XT în orice formulă, înclusiv cea de care ai vorbit tu. Deci poți utiliza liniștit un angrenaj și pinioane XT cu restul de componente XTR. Pe butuc de 8 merge montată casetă de 10 pinioane (să fie de preferat Shimano și să fie mai recent butucul), dar vei avea nevoie de lanț pentru 10 pinioane, să nu uiți acest detaliu important. Alege 30/42 dacă nu mergi prea des pe la munte sau nu ai urcări dificile de făcut. Sau dacă ai putere mare în picioare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

17 − 8 =