Acum citesti
Revizia furcii Rock Shox XC 32

Astăzi îți vom prezenta operațiunile de service pentru furca Rock Shox XC 32. Este un model foarte popular, înlocuind vechea serie Dart. Să trecem la treabă!

FreeRider.ro nu-și asumă nicio responsabilitate pentru eventualele daune care pot apărea în momentul dezasamblării furcilor. Persoanele fără experiență sunt avizate să trimită furcile către service, pentru o revizie. De asemenea, este foarte bine de știut că prinderea deficiatră a brațelor sau a unor componente, poate duce la dezasamblarea furcii în mers și poate produce accidente foarte grave sau chiar moartea celui care o folosește.

Pasul 1: începem cu demontarea capacului de Lock-Out. Acesta are o siguranță pe care o vei putea scoate doar cu un patent special. Rolul patentului cu pini este de a depărta cele două brațe ale siguranței. După ce prinzi siguranța cu pinii patentului, folosește-te de o șurubelniță foarte subțire și împinge de siguranță în sus, pentru a o ajuta să iasă mai repede.

Un astfel de patent poate fi găsit în magazinele de bricolaj.

Pasul 2: Pune la loc sigur capacul de Lock-Out, siguranța și garnitura de pe interiorul capacului.

Pasul 3: Continuăm cu Preload-ul. Utilizează un imbus de 2.5 mm pentru a desface capacul Preload-ului (spre dreapta).

Pasul 4: Depozitează la loc sigur capacul Preload-ului și șurubul.

Pasul 5: Începe demontarea brațelor. Folosește o cheie tubulară de 24.

Pasul 6: Pe brațul din dreapta de desubt scoate maneta pentru rebound. Pur și simplu, tragi de ea.

Pasul 7: Folosește un imbus de 5 mm pentru a desface șuruburile de sub brațele inferioare ale furcii. Nu le desface definitiv.

Pasul 8: După ce le-ai desfăcut pe ambele, folosește-te de un ciocan de cauciuc pentru a demonta brațele. Sunt șanse să nu iasă de bună voie, așadar trebuie să lovești puțin câte puțin în șurub până ce acestea se vor desprinde din interior. Apoi desfiletează șuburile.

Pasul 9: După ce brațele se desprind, trage-le ușor cu mâna. Pregătește-te cu un recipient, deoarece uleiul va începe să curgă din brațele superioare!

Pasul 10: Folosește recipienți pentru golire. Nu folosi din nou uleiul și nu-l arunca la chiuvetă sau toaletă!

Pasul 11: Furca demontată și componentele acesteia.

Pasul 12: Șterge bine cu o cârpă toate componentele furcii.

Pasul 13: Verifică simeringurile. Dacă sunt foarte uscate, îmbibă-le în ulei (15W).

Pasul 14: Lubrifiază simeringurile din interior cu vaselină, pentru a permite brațelor să funcționeze mai lin.

Pasul 15: Introdu apoi brațele superioare în brațele inferioare.

Pasul 16: Introdu cartușul de Preload.

Pasul 17: Cu o bară care are același diametru ca și furca, împinge din exterior pentru a scoate șurubul la suprafață. Astfel îl vei putea prinde ulterior.

Pasul 18: Înainte de împingerea brațului inferior (cu rebound-ul) se toarnă 5 ml de ulei 15W în furcă pe dedesubt și apoi se impinge până cei vei vedea filetul de prindere al șurubului pe care urmează să-l introduci. Strânge apoi șurubul cu un imbus (de 5 mm).

Pasul 19: Introdu arcul în locul său (pe brațul drept, cum privești furca din față). Apoi strânge și celălalt șurub de prindere.

Pasul 20: Conform manualului Rock Shox, va trebui să introduci o cantitate de 145 ml de ulei 5 W în brațul cu Lock-Out-ul.

Pasul 21: Înainte de a monta cartușul de Lock-Out, aplică ceva vaselină pentru a prelungi viața garniturii. Introdu-l apoi în locul său și fixează și capacul de prindere.

Pasul 22: Pune vaselină atât pe capacul de prindere al Lock-Out-ului cât și pe cel alPreload-ului înainte de a le strânge definitiv.

Pasul 23: Pune capacul de Lock-Out, prinde-i siguranța, apoi montează la loc robinetul de Preload.

Înainte de a monta furca pe bicicletă, lasă-te de câteva ori pe ea. Lock-Out ar putea să nu funcționeze din prima, fiind necesar ca uleiul să pătrundă în cartuș.

FreeRider.ro nu-și asumă nicio responsabilitate pentru eventualele daune care pot apărea în momentul dezasamblării furcilor. Persoanele fără experiență sunt avizate să trimită furcile către service, pentru o revizie. De asemenea, este foarte bine de știut că prinderea deficiatră a brațelor sau a unor componente, poate duce la dezasamblarea furcii în mers și poate produce accidente foarte grave sau chiar moartea celui care o folosește.

 

Vezi Comentarii (13)
  • Am si eu o furca foarte asemanatoare cu cea prezentata, la un Velors. Eu am 15 ani si am grautatea de 49 kg, iar furca nu absoarbe mai de loc zonele denivelate ale drumurilor. Ce pot face ca furca sa se mai inmoaie un pic? Se poate fara sa schimb arcurile sau altceva?

  • @Vlad
    Nu stiu din ce oras esti, dar eu in Brasov tocmai mi-am luat ulei RockShox 5W, 1 litru la 50 de ron de la PlayBike dar gasesti si la celalalte.
    (Sper ca nu-i bai daca am zis numele magazinului)

  • Salut!
    Cu ce vaselina se ung simeringurile? Trebuie ceva special sau orice vaselina?

    Daca nu pun vaselina se poate strica?
    (La un Pike vreau sa fac service)

    Mersi!

  • @dusmanescun,daca nu ai cheie dinamometrica,surubul strange-l si tu „cum simti la mana”,adica nici prea putin,dar nici prea tare daca ma intelegi……
    Iar referitor la ulei 5 wt am luat tot de la playbike asa ceva: http://www.playbike.ro/produs.php?id_produs=13413.Este un ulei de calitate superioara,facut in Austria.
    De fapt va puteti da seama si dupa pretul acestuia raportat la cei 250 ml cat are bidonul.

  • Sunteti smecheri!! Azi mi-am facut service la un Rock Shox Tora SL, din 2010, doar pe ulei. A fost simplu, cel mai mult m-am chinuit la siguranta aia… segher de pe lock-out. Nu am avut cleste dinala, totusi am reusit cu o surubelntia dreapta si subtire, sa o scot, fara a strica ceva :).
    Cu site-u asta si o trusa de scule, am invatat cam de toate.
    Va multumesc!

  • Urmand acesti pasi am facut revizia la RS XC 30 dar la pasul 22 m-am chinuit teribil. Cauza: preloadul era rotit la minim inainte de demontare. Daca il rotiti spre + filetul capacululi se poate strange mai usor. A doua cauza a fost lock-out-ul care a ramas pe blocat inainte de demontare iar uleul nu intra in cartus. PS pentru modelul XC 30 sunt necesari 100 ml ulei 5 W (pas 20).

    Mult spor!

  • foarte ultil tutorialul…am desfacut si eu o furca xc 30 tk si mare mi-a fost mirarea cind am vazut nu avea nici un pic de ulei in ea, de aceea recomand s-o desfaceti chiar daca e noua (a mea are 2 luni)

  • am cumparat un bidon de ulei rockshox 15w pt. furca din care am folosit 30 ml. ,daca cineva doreste sa-l cumpere las un nr. de tel. 0723331920, la pret de 35 lei ,eu am dat 50

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

one × four =