Acum citesti
Pompe de bicicletă, valve de cameră și soluții antipană

În acest articol vom prezenta tipurile de pompe pentru biciclete, valvele aferente dar și soluțiile mentite să te ajute în evitarea unui eveniment neplăcut în urma căruia să te alegi cu camera înțepată, deci cu o pană de cauciuc.

Pompa de bicicletă și tipuri de valve.

Pentru camerele de bicicletă există două tipuri de valve: „auto” (mai groasă, denumită valvă Schrader) și „de bicicletă” (mai subțire, denumită valvă Presta).

Când vine vorba de pompe, diferențiem mai multe tipuri, din care amintim: cele de picior, cele compacte și cele cu cartuș de CO2. Dacă primele două se numără printre cele mai cunoscute, cele cu cartuș sunt un produs relativ nou.

Pompa de picior este compatibilă în general cu valvele auto (Schrader), însă poți oricând achiziționa un adaptor, precum cel din imagine, care se va potrivi cu valva Presta.

Pompa compactă este cea mai populară și cea mai ușor de transportat. O poți achiziționa și în versiunea cu debit de aer dublu (vezi poza de mai jos).

De asemenea, acest tip de pompă are un adaptor inclus pentru valva auto și pentru cea de bicicletă. Se demontează capacul și se acționează levierul în jos.

Componenta interioară formată dintr-o secțiune cilindrică din cauciuc și una din plastic se extrage din interiorul pompei. Pentru a adapta pompa pentru valva Shrader sau pentru Presta, se inversează între ele cele două componente.

Se introduc înapoi în pompă iar apoi se strânge capacul. Înainte de a introduce pompa în valvă, levierul trebuie să se afle în poziția inițială (lipt de pompă). Imediat după introducerea acestuia în valvă, va trebui să tragi de levier astfel încât acesta să formeze un unghi de 90 de grade.

În acel moment poți începe să umfli camera. Pentru a scoate pompa, va trebui să aduci levierul în poziția inițială.

Pompele cu cartuș de CO2 sunt cele mai accesibile din punct de vedere al funcționalității: umflă camera într-o clipă, sunt ușor de cărat, ușor de folosit, în schimb va trebui să ai de fiecare dată cu tine minim două cartușe. Cu ajutorul unui adaptor, poți conecta cartușul de CO2 la valvă, aceasta umflându-se la capacitate maximă, dar fără să introducă CO2 în exces.

Toată cantitatea de CO2 care nu mai încape în cameră va fi eliberată spre exterior. Am intrat în posesia unui astfel de sistem de umflare la Eurobike și am rămas încântat de latura sa practică. Poate fi livrat atât cu o pompă de mici dimensiuni cât și cu un adaptor mai mic.

Soluții antipană

Sunt multe pe piață în acest moment și sunt eficiente pe moment. Dacă te-ai ales cu o înțepătură în cameră, ai garanția că vei ajunge în siguranță acasa. În cele mai multe dintre cazuri a doua zi camera este deja dezumflată însă este prea puțin important, deoarece soluția și-a atins scopul.Soluția se introduce în cameră prin valvă. Este foarte important ca după introducere să rotești roata cu putere, astfel încât substanță să se întindă pe toată suprafața interioară a camerei.

În fotografia de mai jos, am ales trei produse reprezentative pentru această categorie. Zero Flats este în opinia noastră cel mai eficient.

Vezi Comentarii (28)
  • Ar mai fi de adaugat in cazul solutiilor antipana faptul ca acestea functioneaza doar cu pompe de aer cu cartus CO2.Cele simple, manuale nu reusesc sa umfle roata deoarece se formeaza un mic dop chiar la valva de aer.Eu am patit ca am cumparat o camera preparata cu solutie antipana, dupa ce am schimbato nu am reusit sa o umflu cu pompa mea obisnuita.

  • Atat timp cat discutam despre subiectul din articol si atat timp cat articolul este unul de tehnica nu vad de unde greseala noastra de a aduce completari corectari sau opinii

  • Salut! Comentariul de mai devreme a fost lasat de un utilizator care nu a sters textul initial din caseta de comment cu „intrebarile tehnice se posteaza pe forum”. A trecut comentariul in campul de URL. Il rugam cu aceasta ocazie sa retrimita comentariul redactat in caseta corespunzatoare.

    Bineinteles ca nu este nicio problema atat timp cat se vorbeste despre articolul in cauza. Corectarile, comentariile sau opiniile sunt binevenite. S-a creat doar o confuzie.

  • Sunt disperat! Fac pana in fiecare saptamana! Am luat o anumita marca de cauciucuri, un anumit tip, fara sa observ in magazin ca sunt subtiri si acum trag ponoasele. O vreme am mers cu o camera mai veche taiata si pusa pe interiorul cauciucului, o solutie care a functionat.

  • mai exista o varianta: si anume camera cu valva de masina si pereti dubli unde intre acei pereti este un gel special anti-pana, care remediaza pana cu conditia ca roata sa se invarta. camera se gaseste in reprezentantele DHS si costa intre 21 si 25 de lei. ptr. cei le vor ma puteti contacta dand un reply la msj-u’ acesta si eu va voi cumpara camera si va voi expedia produsul. mentionez ca sunt o peroana de incredere si nu am nici un interes sa fac marlanii. respect freerider.ro!

  • Pentru cei cu valva presta. Si eu am citit peste tot ca nu poti baga in presta. M-am tot gandit cum sa fac si apoi mi-a picat fisa: am bagat solutia antipana in pompa de picior. A intrat in 2 secunde 😀
    FOARTE IMPORTANT: CURATATI POMPA IMEDIAT CU APA CALDA – introduceti apa calda in pompa si pompati pana iese apa curata. And voila!

    • Daca scot vintilul din valva presta si bag soluţia si umflu puţin, apoi bag venitul si umflu de tot, apoi rulez cativa km cu bicla nu merge?

  • Pentru cei cu valva Presta, camerele de la Schwalbe au ventilul demontabil, in acest fel este foarte usoara introducerea lichidelor in camera.

    • E cam greu de găsit ce vrei tu, camerele respective fiind considerate de race vin cam toate cu valvă presta. Dar până la urmă nu are rost să insiști cu valva auto, poți pune liniștit și una cu valvă presta. Există chiar și un mic adaptor pentru gaura din jantă dacă te deranjează, dar eu pot să spun că am mers mult cu valvă presta în gaură de valvă auto și nu am avut nicio problemă. Mai poți încerca de 700×28, alea sunt și pentru biciclete de trekking și mai găsești cu valvă auto. Oricum, o să întreb zilele astea pe la magazinele pe unde trec și dacă găsesc undeva revin. Dacă vrei valvă auto ca să poți umfla roata cu compresorul, există pentru asta adaptoare de umflat valvele presta cu compresorul și le găsești la orice magazin de biciclete, inclusiv la Decathlon.

  • Bună ziua! Am și eu o întrebare: este vreo problemă dacă camerele mele de la bicicletă, care au venit odată cu ea și au valvă în jur de 42 mm, le înlocuiesc cu camere cu valvă de 60 mm?

  • salut

    intrebare, solutiile antipana pot fi introduse si in camere cu valva Presta ? sincer nu sunt lamurit dupa ce am citit posturile de mai sus …. si parca n-as strica o camera si un spray antipana doar ca sa fac un test
    intrebarea mea este bineinteles legata de participarea intr-un concurs unde dupa mine este cea mai rapida varianta de a termina concursul fara multe minute intarziere
    multumesc anticipat !

    • Salut!

      Dacă valva Presta se desface, se poate introduce soluția antipană. Trebuie să te uiți atent la valvă, la majoritatea se scoate miezul (mecanismul) care e înfiletat, apoi se introduce ușor soluția antipană. Uite aici poți să vezi care e partea care se desface:
      http://i.stack.imgur.com/R19lp.png
      Dacă e vorba de un spray antipană (care e cu totul altceva decât soluția antipană, se introduce după ce a apărut pana, nu înainte preventiv), acela merge la orice valvă Presta cu condiția să nu pierzi adaptorul de pe furtunul spray-ului cu care ar trebui să vină din magazin. Verifică la cumpărare să aibă adaptorul de Presta! Spray-ul acela poate merge, poate nu, e o soluție rapidă în concurs dar trebuie să ai la îndemână oricum și cameră de rezervă și pompă.

  • salut

    mersi de timp !
    da, ma refer la spray-ul antipana (cel pe care-l iei cu tine intr-un concurs) – pt ca sincer mi se pare cea mai rapida si eleganta varianta
    am verificat si are acel adaptor dar sincer nu a fost cazul sa-l folosesc anul acesta (in cele 11 concursuri) pe valva presta, de aia am intrebat mai sus daca merge
    am folosit o singura data acum un an un spray pentru valva auto, si-a facut treaba dar nu a umflat destul camera care era pe o roata de 27,5- deci clar pentru 29 iti trebuie la tine pompa sau CO2

  • Buna ziua,
    Am văzut ca se vorbește aici doar de solutii anti-pana cu lichid. Dar de benzile anti-pana stie cineva ceva?
    Ajuta in mod semnificativ la protecție? Folosește cineva?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

three × 3 =