Acum citesti
Montarea unei tije de ghidon (1 inch)

Înainte de termeni precum oversize, exista un standard bătut în cuie pentru headtube-ul bicicletei, respectiv pentru furcă și pipă. Cel de 1 inch. Pentru că în timp sistemul s-a dovedit a fi puțin fiabil, putând duce la deteriorarea tijei de ghidon și oferind o rigiditate foarte scăzută cadrului, s-a trecut la formatul 1-1/8 inch. Până una alta, tijele de ghidon în formatul mai sus amintit sunt încă răspândite pe bicicletele low-cost, precum cele de supermarket.

Acest tip de tijă de ghidon este construită din două bucăți: una care trebuie introdusă în furcă, iar alta care este sudată de prima și este responsabilă pentru fixarea ghidonului. Deasupra, există un șurub prin care strângi tija în furcă.

Astăzi îți vom arată cum se înlocuiește acest tip de tijă de ghidon.

Pasul 1: Demontarea se poate dovedi mai dificilă ca montarea, dacă tija nu a fost scosă de mult. În primă instanță, scoate manșonul, maneta de schimbător și maneta de frână. Este suficient să le înlăturezi pe cele din stânga sau din dreapta. Trage de maneta de schimbător pentru a înlătura mai simplu manșonul.

Pasul 2: Deșurubează șurubul de prindere al tijei de ghidon.

Pasul 3: După ce iese spre exterior șurubul (fără a-l scoate de tot), folosește un ciocan de cauciuc pentru a lovi în capul șurubului. Aceasta este o operațiune pe care trebuie s-o îndeplinești dacă tija nu iese imediat. Cauza ar putea fi nuca blocată în interior. După câteva lovituri repetate, aceasta ar trebui să se elibereze din furcă.

Pasul 4: Acum trebuie să defaci șurubul de prindere al ghidonului.

Pasul 5: Scoate ghidonul de pe tija de ghidon.

Pasul 6: Trage tija de ghidon spre exterior.

Pasul 7: Introdu noua tijă de ghidon în locul său, respectând limita de introducere inscripționată pe aceasta. Dacă o vei fixa prea sus, există riscul ca această să se desfacă în mers!

Pasul 8: Strânge apoi șurubul de prindere al tijei de ghidon (cel de sus), după care introdu ghidonul și fixează-l bine. În final, introdu maneta de frână, maneta de schimbător iar la final manșonul (în ordinea descrisă).

 

Vezi Comentarii (5)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

5 × five =