Acum citesti
Instalarea ergoshifterelor la o cursieră

În ciuda utilizării de multe ori brutală a pieselor ce echipează o bicicletă, acestea sunt totuși echipamente de precizie, nu doar mulțumită funcționării lor corecte ci și a instalării la fel de exacte. Din această categorie fac parte și ergoshifterele unei cursiere, manetele cu rol dual: frânare și schimbarea vitezelor. Instalarea lor corectă îți va oferi nu doar randament foarte bun la utilizare, dar și confort.

Pentru 2017 partenerul nostru tehnic, magazinul Spokes, este alături de noi pentru instalările și reglajele de care avem nevoie atunci când urmează să testăm componente sau o bicicletă nouă. Recent i-am vizitat pentru a instala o pereche de ergoshiftere Microshift Centos 11.

Instalarea este în principal simplă însă trebuie să ții cont de câteva aspecte. În primul rând este posibil să nu mai poți refolosi ghidolina întrucât pentru a instala manetele, trebuie să dai jos ghidolina veche. Aceasta fie nu mai are lipiciul sau siliconul bun pe spate, fie s-a întins și s-a uzat prea mult de-a lungul timpului. În al 2lea rând nu este exclus ca șuruburile interne de strângere pe ghidon să nu fie tradiționalele hexagonale ci de tip torx. Așa că este bine să ai la îndemână și o astfel de șurubelniță.

Multe manete oferă posibilitatea ghidării cablurilor prin față sau spatele ghidonului. Aici este alegerea ta și practic totul ține mai mult de estetică întrucât ambele ghidări permit cablului sa funcționeze bine.

Totuși un aspect important ține și de confort. Ergoshifterele unei cursiere îți permit să ții mâna pe manșoane, în partea de sus. Însă dacă aceste manete nu sunt corect instalate sau inegal amplasate pe ghidon, poziția ta va fi greșită și-ți va cauza foarte mult disconfort plus randament scăzut la pedalare.

Pentru a le fixa egal stânga și dreapta, ai nevoie de un instrument special. O nivelă pe care nu prea o regăsim în arsenalul de scule al unui ciclist amator. La Spokes însă există așa ceva și este folosita pentru ca cele două manete să fie instalate egal în plan vertical și orizontal.

După fixarea ergoshifterelor, a cablurilor și a cămășilor frânelor și schimbătoarelor, poți trece la instalarea ghidolinei. Însă despre instalarea corectă a acesteia vom vorbi în episodul viitor.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 × four =