Acum citesti
Cum se indreapta un disc?

Discurile sau rotoarele sunt in general bine protejate impotriva loviturilor, fiind mai sus pozitionate. Insa riscul ca acestea sa fie lovite sau agatate exista pe orice fel de traseu montan.


Un disc lovit creeaza neplaceri, frecandu-se de placutele de frana si incetinind bicicleta. In plus, sunetele produse de aceasta frecare nu sunt dintre cele mai placute. Este recomandat sa indrepti discul cu prima ocazie, deoarece vei uza placutele de frana inutil. Atentie insa, dupa o plimbare mai intensa, exista riscul ca discul sa fie incins.


Exista mai multe metode prin care se poate indrepta un disc, insa sfatul nostru este sa utilizezi o scula corespunzatoare pentru aceasta operatiune. Este creata special pentru indreptarea discurilor si poate fi achizitionata din mai multe magazine de specialitate.



Pasul 1 : trebuie sa identifici portiunile deformate ale discului. Va trebui sa ridici bicicleta si sa invarti de roata. Opreste roata in portiunea deformata. Poti sa marchezi locul cu un marker, desi este mai bine sa-l identifici vizual.


Pasul 2 : scula de indreptat discuri are un locas ce corespunde latimii discului. Exista doua parti distincte : una mai scurta si una mai lunga. Foloseste partea scurta daca discul a fost usor deformat sau pe cea lunga in cazul in care acesta are nevoie sa fie indreptat de la baza.



Pasul 3 : trage usor de disc in partea unde constati bataia. Sau dupa caz, impingi in el la fel de usor. Important este sa rezolvi deformarea cu impulsuri mici si nu puternic, deoarece exista riscul sa-l deteriorezi si mai mult. Acelasi lucru este valabil si cand folosesti partea mai adanca a cheii.



Ajustarea se face pina in momentul cand consideri ca discul este dinnou drept. Un rotor mai poate fi indreptat si cu ajutorul mainilor dar nu recomandam aceasta metoda, mai ales incepatorilor pentru ca : nu este la fel de precisa ca scula speciala si exista riscul sa ramana grasime de pe maini pe disc. In acest caz, frana n-o sa-si mai atinga pe deplin performantele.


In cazul in care un disc nu mai poate fi indreptat, va fi necesar sa-l schimbi. Consulta totusi un service de specialitate inainte de a lua aceasta decizie.


Vezi Comentarii (18)
  • Daca nu sunt bani pt. a cumpara aceasta scula, se poate folosi cu succes o cheie reglabila, la care falcile inchid paralel si sunt netede (nu zgarie discul rotor), pe cand patentul inchide unghiular, are zimti si lasa urme!!

  • Cheia aia se gaseste in orice magazin care se respecta nu numai la magazinul sus amintit… Iar la cheia reglabila fiti atenti sa nu fie murdara cu tot felul de lucruri care se gasesc pe scule in general ca e pacat sa impregnati in placute.

  • E posibil ca un disc sa para drept (la ochiometru) dar sa fe asa de stricat incat sa nu mai poata fi indreptat oricat s-ar trage de el? (e de 203, hayes)… eu n-am scula asa ca am folosit un cleste de instalator cu o bucata de cauciuc. Oricum il trag, cand freaca pe o placuta, cand pe alta/ambele si in diverse locuri de pe cerc. 4 ore m-am chinuit si aproape ca-mi vine sa ma dau batut. Urata problema…

  • Si eu am problema asta si e foarte enervanta,nu doar ca produce zgomot dar si atinge si reduce din viteza,e sui rau discu si nustiu cum sa strambat,o sa incer cu o cheie franceza sa il indrept.daca nu merge asa il schimb ca imi faci par alb

    Cand intorc bicla si dau la pedala se vede cum atinge ambele placute discu cand pe una cand pe alta repede …

  • Nu va impacientati. Majoritatea care expuneti problema discului care atinge, ati omis si varianta in care nu aveti reglata frana. placutele nu sunt aliniate corect . mai bine ai regla frana la un service, asta daca nu aveti la indemana un torx si putina rabdare sa le aliniati.

  • salut! am si eu o problema…am un mtb si de vreo 3-4 saptamani franele nu mai ating aceleasi performante*mentionez ca sunt pe disc,mecanice, discurile sunt hayes v8 schimbate acum aproximativ 1 an si 2 luni*.inainte, ma opream in maxim 5-6 metrii de la o viteza de 30-35 km/h .acum, pe langa faptul ca nu mai ingheata roata iese si scartaitul acela de la placute.discurile nu sunt strambe, nu au nici un fel de problema…ce ma sfatuti sa fac?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

sixteen + 11 =