Acum citesti
Sam Gaze câștigă prima etapă a Cupei Mondiale, la sprint, în fața lui Nino Schurter

Ieri am asistat poate la una dintre cele mai frumoase și disputate etape de Cupă Mondială din ultimii doi ani, organizată în Stellenbosch, Africa de Sud, acolo unde tânărul Sam Gaze de la Specialized Racing a produs o imensă surpirză, reușind să-l bată pe Campionul Mondial Nino Schurter, la sprint. Și cum finish-urile în sprint sunt ceva destul de rar într-o etapă de XCO, toată acțiunea a făcut ca evenimentul să ne țină cu sufletul la gură, de la început, până la final.

Sam Gaze trecând linia de finish. Foto: Bartek Wolinski

Nino reușise perfromanța de a nu mai fi învins într-o etapă de Cupă Mondială din toamna lui 2016, lanțul de victorii fiind întrerupt de Sam Gaze, un sportiv din Noua Zeelandă, campion la U23, despre care prea puțini dintre noi au auzit până acum. Însă tânărul de 22 de ani știa că Schurter poate fi bătut, reușind asta chiar în Swiss Cup în iulie anul trecut, un rezultat care însă n-a făcut prea multe valuri din simplul motiv că respectiva cursa nu a fost foarte mediatizată. Pentru Sam a fost important să știe că este posibil să ajungă la finish în fața lui Nino, iar de aceasta dată n-a fost nevoie decât să se concentreze și să-și ducă strategia la bun sfârșit. O strategie care într-un final a dat roade.

Traseul a avut porțiuni foarte tehnice. Foto: Bartek Wolinski
Sam, preluând conducerea. Foto: Bartek Wolinski

Desigur, faptul că a stat primele 4 ture alături de Nino nu a fost ceva neapărat spectaculos, fiind obișnuit de la toate celelalte curse cu această imagine (chiar dacă în locul lui Sam era altcineva). Deja din tura a 5a sau poate chiar a 6a, mă așteptam ca Nino să se distanțeze puțin câte puțin pentru a trece în tura a 7a linia de finish fără niciun stres. Sam s-a ținut tare și chiar dacă a acuzat crampe musculare, acesta nu doar că a reușit să stea lipit de Nino, însă a preluat conducerea exact atunci când a fost nevoie câștigând cursa la sprintul final, unul pe care chiar vă invit să-l urmăriți. Dacă Nino ar fi putut să câștige acest sprint este incert, elvețianului ieșindu-i la un moment dat piciorul din pedală, reacționând apoi nervos și lovind cu pumnul în ghidon. În ciuda faptului că mulți au crezut că această reacție a lui Nino s-a datorat înfrângerii, motivul real a fost legat de faptul că sprint-ul lui s-a încheiat odată ce piciorul i-a scăpat din pedală. Pe locul 3 i-a urmat Maxime Marotte, de la Cannondale.

Bucurie imensă la final…
… urmată de crampele musculare.

Sam Gaze, venit parcă de nicăieri, a avut câteva lucruri interesante de declarat la finalul cursei, fiind și el vizibil impresionat de reușită:

„Noi ne trăim viețile prin acești sportivi și îi admirăm când suntem tineri. M-am uitat la Olimpiada de la Londra unde Nino și Jaroslav Kulhavy concurau. Mereu visezi că poți să o faci. Mereu te duci la culcare dorindu-ți s-o poți face. Și s-o faci, este incredibil.

Crampele musculare au început cu o tură și jumătate înainte de finish. Cu cât ne apropiam mai mult de finish, știam că trebuie să fiu în față. Am reușit după ce am trecut de pod. N-am fost sigur, însă este incredibil.”

Dacă nu ai urmărit etapa, chiar îți recomand s-o faci cât mai repede. Până una alta, abia așteptăm următoarea etapă, de la Albstadt, ce va avea loc în data de 17-20 mai 2018, în Germania.

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

eleven + four =