Acum citesti
MTB Skills and Boot Camp te aşteaptă cu două ediţii de toamnă la Câmpulung Muscel

Dacă doreşti să închei sezonul de MTB punând accent pe latura tehnică a datului pe bicicletă dar şi pe suficientă distracţie şi peisaje frumoase, într-o atmosferă lipsită de tensiunea competiţiilor, eşti aşteptat(ă) la MTB Skills and Boot Camp, tabăra de mountain-bike pentru rideri de nivel începător şi mediu, pregătită de Marc Sandu şi de Freerider.ro. Pentru că aceste tabere au lipsit în ultimul vreme, accentul căzând din partea organizatorilor pe competiţii şi pentru că există semnale că sunt suficiente persoane interesate, am hotărât organizarea a două „sesiuni”, în weekend-urile 7-9 octombrie şi 14-16 octombrie.

mtb skills and boot camp 1Ce se întâmplă în cadrul MTB Skills and Boot Camp? Obiectivul nostru este dobândirea unui set de abilităţi, care pot fi ulterior exersate individual şi care să permită practicanţilor sau practicantelor de nivel amator să poată aborda în siguranţă un concurs MTB sau o tură montană mai pretenţioasă. Nu există presiunea unui concurs, a unui rezultat, nu există altă grabă decât cea a lăsării nopţii, accentul se pune pe execuţie şi nu pe viteză, pe principiul potrivit căruia viteza vine cu timpul. În cele trei zile de tabără se adună peste 100 de kilometri, cu aproximativ 2.300 de metri de diferenţă de nivel, pe trasee pitoreşti din apropierea oraşului Câmpulung Muscel şi se vor face exerciţii în cadrul mai multor ateliere, organizate, desigur, de la simplu la complex.

Atenţie, începător sau începătoare nu înseamnă cineva care dă primele pedale sau o persoana care are doar câteva ture pe bicicletă la activ. Pentru a te putea bucura de tabără este bine ca a ta condiţie fizică să îţi permită să susţii sesiuni de urcare de aproximativ douăzeci de minute şi, la modul ideal, să fi participat la măcar un concurs, la tura scurtă. De exemplu, raportându-ne la ultimul concurs de MTB desfăşurat, BikeXpert Alpine Challenge Pucioasa, dacă ai fost la tura scurtă şi îţi doreşti să fii mai rapid pe acest gen de traseu, în mod clar, această tabără este pentru tine.

Iată care sunt abilităţile tehnice la care se va lucra pe parcursul celor trei zile de tabără:

  • setare generală bicicleta, poziţie pe bicicletă, tehnică de pedalat eficient;
    – abordarea unei urcări mai lungi, conform potenţialului propriu, monitorizarea efortului depus;
    – echilibru pe bicicletă, poziţie de atac, importanţa privirii, tehnica de frânare;
    – abordarea unui drum forestier, utilizarea terenului în folos propriu;
    – lucrul cu suspensia bicicletei, cu suspensia naturală a corpului, pomparea;
    – trecerea de la o postură pasivă pe bicicletă la cea de “pilot”;
    – tehnici pe diverse tipuri de viraje, diverse tipuri de urcări şi de coborări, zone cu bolovani, rădăcini, noroi;
    – cum sa execuţi un drop, un bunny-hop, cum să abordezi o cotă de nivel;
  • de ce să execuţi şi să nu execuţi un bunny hop, diferenţa între cel “simulat” şi bunny hop-ul “autentic”, de ce este acesta o tehnică avansată;
    – abordarea cursivă a unui traseu, legarea elementelor acestuia,transfer de viteză.
    – abordarea unui singletrail;
    – notiuni de nutriţie, antrenament, încălzire, recuperare şi exerciţii fizice specifice ciclismului.

Cum arată în linii mari, programul MTB Skills and Boot Camp?

Vineri în jurul prânzului are loc întâlnirea şi socializarea riderilor, se face cazarea într-o vilă elegantă în comuna Lereşti, în camere cu două locuri, după care se pleacă pe teren, până la lăsarea serii, când are loc întoarcerea. Ziua de sâmbătă este rezervată rafinării tehnicii pe viraje, deprinderii pompării, apărând în traseu urcări lungi şi solicitante, dar şi coborâri tehnice ce includ sectiuni negociabile cu bolovani, rădăcini şi diverse siţuatii interesante, în care se va arăta abordarea lor fluentă cât mai rapidă şi cel mai important, cât mai sigură.

Duminică este o zi în care nivelul solicitărilor tehnice creşte, ajungându-se la mici dropuri, viraje de 180º pe cărări înguste (switch-backs), urcări şi coborări pretenţioase, viraje pe taluz, bunny hop. Nu în ultimul rând, drumul de întoarcere în Câmpulung a fost ales special pentru a oferi peisaje superbe şi o experienţă de neuitat care să integreze noile deprinderi.

De asemenea, cine mai are energie pentru dat şi doreşte se poate antrena pe pump-track-ul din curtea vilei unde se face cazarea, o “îndeletnicire” cu un impact major asupra stilului şi tehnicii pe MTB.

Iată şi părerile a doi dintre cursanţii prezenţi la cea mai recentă tabără de mountain-bike:

Mihai Soare, Constanta: In primul rand pot spune ca a fost un weekend perfect, petrecut in natura alaturi de oameni de calitate cu care am impartasit aceeasi pasiune. Sper doar sa nu fi fost ultima data cand ne intalnim in aceasta formula. Impresia mea dupa tabara de mountain bike de la Campulung Muscel este una foarte buna, expresia weekend perfect de mai sus fiind pe deplin adevarata. Consider ca sfaturile si tehnicile invatate ma vor ajuta mult pe viitor, ramane doar sa mai exersez la fiecare iesire. Este fascinant cum cateva sfaturi si observatii pertinente pot avea un impact major in stilul si in siguranta datului pe bicicleta. Inca din timpul taberei cand exersam toate tehnicile explicate de tine, cat si in timpul coborarilor facute in spatele tau am simtit un progres urias, o siguranta si o incredere sporita in toate situatiile intalnite pe traseu. Organizarea a fost de asemenea exemplara, atat durata cat si configuratia traseelor a fost perfecta. Cat despre locatie nu mai e nimic de zis, zona este absolut superba.

Daniela Şuhanea, Târgu Mureş

În urma participării la MTB Skills & Boot Camp mi-am recăpătat încrederea în mersul pe bicicletă și am reușit să trec în mare parte peste frica de coborâri. Tehnica predată m-a ajutat să înțeleg unde am greșit înainte și cum pot face coborârile în siguranță și fără accidentări. Urcările le voi aborda mult mai tehnic și cu siguranță nu vor mai fi la fel de extenuante. Acestea au fost, de fapt, și obiectivele urmărite prin deplasarea până la Câmpulung Muscel. Traseele parcurse, în cele trei zile de camp, m-au fascinat prin frumusețea și dificultatea lor. Sfaturile primite punctual pe trasee m-au ajutat să îmi depășesc limitele și să îmi dau seama că pot mai mult. Cu baza teoretică și practică învățată la Level I cu siguranță voi putea practica acest sport mult mai bine. Răbdarea și experiența sunt doar câteva dintre calitățile pe care le-am apreciat în modul de predare a lui Marc. Recomand campul tuturor celor care până acum s-au bazat pe instinct în a practica monuntain bike și nu au avut ocazia să aibe o pregătire teoretică și practică adecvată. Felicitări lui Marc și echipei pentru această experiență de neuitat! Cu siguranță voi mai participa și la alte campuri pentru reactualizarea cunoștințelor. 🙂

Costurile taberei: 490 lei per persoană, cu cazare şi transport din Bucureşti incluse. Pentru cei care optează să vină din alte localităţi sau îşi asigură singuri transportul, preţul este de 450 de lei. Masa nu este inclusă în preţ, dar există posibilităţi convenabile de servire a mesei. Mai multe detalii despre aceste aspecte la înscriere. Din motive de coeziune a grupului şi de calitate a actului didactic, numărul de locuri este limitat la şase.

Înscrierile se fac pe adresa: [email protected]. Detalii la telefon: 0745-083-191.

Marc Sandu este rider Focus FreeRider Cycling Team, personal trainer Level I şi II acreditat de European Fitness Association, instructor Schwinn Cycling bronze level, se apropie de 100 de curse XC-Marathon la activ, naţionale şi internaţionale, şi mai multe podiumuri naţionale şi internaţionale în categoria de vârstă, redactează race-reports pentru FreeRider, dar a testat şi biciclete pentru revista Top Gear şi pentru rubrica “La Ghidon” a emisiunii TV “La Volan”, pe Digi24 HD iar în prezent scrie despre biciclete în revista print Eco-Wheels.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 × 3 =