Acum citesti
Dyneema – o nouă generație de carbon pentru biciclete

Producătorii sunt într-o continuă căutare de produse care sa îmbunătățească performanțele, mai ales atunci când domeniul de aplicare este cel sportiv. Noul material este potrivit a fi folosit la construcția cadrelor de bicicletă, pieselor de bicicleta, dar și la echipamentul cu care te îmbraci pe bicicletă.

Noul material este creat de Royal DSM printr-una din filialele sale Dyneema. Noul carbon este mai bun decât alte materiale și când este vorba de tensiune, compresie, îndoire sau impact. Mai mult, noul carbon nu se despică atunci când este distrus.

carbon Dyneema

Noul carbon este obținut prin hibridizarea fibrelor clasice de carbon cu fibrele Dyneema UHMwPE. Noul material face față forțelor de impact semnificativ mai bine, cu 50 până la 100% mai bine în funcție de cât Dyneema este folosit.

Noul material hibrid poate înlocui cu până la 50% din carbonul clasic cu Dyneema fără a reduce semnificativ proprietățile de “carbon” ale materialului rezultat. Acest lucru scoate în evidență altă proprietate benefică a materialului Dyneema întrucât aceste fibre au o densitate mai mică decât carbonul. Așadar din punct de vedere al greutății poți produce carbon cu Dyneema mai gros. Acest lucru oferă produsului final o mai bună rezistență la îndoire și proprietatea de a nu se despica.

Noile produse laminate din carbon/Dyneema sunt în acest moment folosite la pantalonii de ciclism și componente de bicicletă, iar primele cadre de bicicletă ce folosesc acest material încep să apară. Anul trecut echipa de șosea Giant-Alpecin a fost printre primele care folosește acest material în echipamentul lor de ciclism.

Deși nu este precizat în comunicatul oficial, ne putem aștepta ca „vechiul” carbon să ajungă acum mai ieftin devenind mai accesibil pe piață.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

eight − 1 =