Acum citesti
Care sunt cele mai populare mărci de biciclete și componente în Europa de Vest

Maratonul MTB Salzkammergut Trophy din Austria, poate fi considerat un indicator bun pentru ce se întâmplă în lumea bună a bicicletelor. Concursul este unul foarte popular. În 2017, la ediția aniversară de 20 de ani, evenimentul a strâns la linia de start nu mai puțin de 5062 concurenți. Concursul este popular nu doar pentru că oferă participanților o organizare impecabilă și peisaje de vis, dar și o mulțime de opțiuni pentru distanța de concurs, 7 mai exact. De la cel mai scurt traseu de 22 km la cel mai lung de 210 km.

sursa: @mtbtrophy

Întrucât traseul extrem de 210 km, presupune un efort deosebit din partea ciclistului, dar și al bicicletei, organizatorii au pus la punct un sistem riguros de verificare înaintea startului care, pentru această distanță, a fost la ora 5 dimineața.

Însă în afară de verificarea tehnică a echipamentului s-a realizat și o statistică privind bicicletele și componentele folosite la acest nivel foarte ridicat, probabil doar cu una-două trepte mai jos decât nivelul maxim al Campionatului European de MTB.

sursa: @mtbtrophy

Așadar iată care sunt: cele mai populare biciclete mtb din Europa la nivel de competiție, cele mai populare materiale pentru cadru, cele mai populare diametre de roți, cele mai populare anvelope, cele mai populare furci, cele mai populare jante, cele mai populare schimbătoare, cele mai populare transmisii, cele mai populare frâne și cele mai populare sisteme de frânare.

Surprinzător sau nu, Specialized conduce destul de detașat și este marca cea mai populară de biciclete la nivel vest-european. Cannondale este pe locul doi la o distanță nu prea mare, la egalitate cu Canyon, o marcă cu o istorie semnificativ mai scurtă decât cele două branduri de pe locurile 1 și 2. Suprinzatror este insa ca cele mai populare marci de la noi, Cube si Merida, se afla doar pe locurile 5, respectiv 11.

 

Cum știm că în Vest lumea o duce destul de bine, nu este surprinzător că cele mai populare cadre la nivel înalt de competiție sunt cele de carbon. Surprinzător este însă că la distanța extremă de 210 km sunt totuși super-preferate bicicletele hardtail, cu peste 70%.

Desigur bicicletele 29er sunt cele mai populare. Totuși noua dimensiune 27,5 nu a reușit încă să o depășească în popularitate pe clasica de 26 inch.

La anvelope treburile sunt destul de clare cu Schwalbe pe primul loc fără prea mare drept de apel pentru restul. Surprinzător este însă Specialized, o marcă scumpă, care este totuși pe locul 4.

Categoria suspensii față este categoric câștigată de popularele furci Rockshox. Totuși Fox nu este departe pe locul 2 chiar dacă furcile lor sunt în general mai scumpe la același nivel de performanță.

Jantele putem spune că reprezintă surpriza sezonului, cu DT-Swiss pe locul 1. Și mai mare surpriză este Stan’s NoTubes pe locul 2, o marcă foarte tânără care iată că a cucerit Vestul. Tot surpriză este și Shimano pe care o regăsim abia pe locul 7.

La schimbătoare treaba este destul de clară, sau neclară, depinde cum te uiți. Practic piața este împărțită în mod aproape egal între cei doi giganți.

Transmisiile 1×11 au devenit în scurt timp cele mai populare, alături de mai vechile 2×10. Acestea ocupă locurile 1 și 2. Surprinzător este însă că noua transmisie 1×12, foarte recent introdusă pe piață și cu prețuri încă mari, deja deține aproape 20% din piața riderilor de top.

Dacă la jante Shimano stă destul de prost, la frâne stă cel mai bine, cu puțin peste 60% din piață. Pe de altă parte nu este deloc surprinzător că aproape toată lumea folosește acum la mtb frâne pe disc.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

nineteen − nine =