Acum citesti
Specialized împlinește 40 de ani: scurt istoric al companiei (Partea I)

Istoria Specialized începe în 1974, compania înființată de Mike Sinyard care avea doar 24 de ani la acel moment, reușind să aducă încă din primul an încasări de 64.000$. Doi ani mai târziu, Specialized construia primele anvelope pentru bicicletele de touring, iar în 1981 lansau cursiera Allez, alături de bicicleta pentru touring, Sequoia. Cadrele au fost create de către Tim Neeman și construite de Yoshi Kono, cel mai cunoscut fabricant de cadre al Japoniei.

1981_cursiera_allez

Tot în 1981 a fost lansat primul mountainbike, modelul Stumpjumper. Acesta s-a bucurat de un succes neașteptat, primele 125 de biciclete reușind să fie comercializate în doar 6 zile.

1981_stumpjumer

Un an mai târziu, Stumpjumper nu este promovat ca o bicicletă nouă ci ca un deschizător de drumuri pentru un nou sport: mountainbiking. Tot în 1982, John Howard obține locul 2 pe un Specialized Allez la prima cursă Great American Bike Race, care ulterior a evoluat devenind ceea ce astăzi cunoaștem sub numele de Race Across America, una dintre cele mai grele curse de anduranță din calendarul competițional.

1982_stumpjumper

În 1986 Specialized începe să se implice în cursele de mountainbike, susținându-i tehnic atât pe concurenți cât și pe organizatorii din Statele Unite ale Americii.

1986_implicare_curse

Inovațiile continuă în 1988 cu lansarea modelului Stumpjumper Epic. Acesta este primul Specialized cu cadru din carbon și este construit în Morgan Hill. În același an, cursiera Allez Epic Carbon câștigă Campionatul Național de Criteriu al SUA.

1988_stumpjumper_epic

Specialized colaborează cu DuPont în 1989 pentru a crea și a lansa roata Specialized Composite cu trei spițe, imediat acceptată și dorită. Aceasta a lansat o serie de victorii pe pistă și la contratimp. Aceasta a fost prima colaborare a celor de la Specialized cu ChesterKyle, expert în aerodinamică.

1989_roata

În 1991, Ned Overend se află deja inclus în Mountainbike Hall of Fame.

1991_mtb

Un an mai târziu, divizia S-Works ia naștere în Morgan Hill. În 1992, primul model S-Works a fost un M2 hardtail din aluminiu. Până în prezent, numele S-Works este rezervat bicicletelor și echipamentului de elită care reprezintă cele mai revoluționare și inovative idei ale producătorului american.

1992_s-Works

În cursul zilei de mâine, va urma partea a IIa.

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

1 + fourteen =