Acum citesti
Fete care se dau – Interviu Denisa Anghelina, câștigătoarea CNE 2018

Pentru a aduce în atenția tuturor ciclismul feminin de la noi din țară, vom începe o serie de interviuri cu cicliste autohtone. Să vedem cum se pregătesc fetele pentru competiții, ce alte hobby-uri mai au, cum își fac timp pentru ture în viața de zi cu zi, dar cel mai important să ne împărtășească dragostea lor pentru ciclism.

Pentru primul interviu o să discutăm cu Denisa Anghelina, câștigătoarea Cupei Naționale de Enduro în 2018, a primei etape din Cupa Națională de anul acesta și liderul clasamentului general al cupei pe 2019.


Salut Denisa!

Disciplina de Enduro este destul de nouă la noi în țară și mă bucur mult să văd că sunt fete care dau la concursuri și se dau bine! Povestește-ne puțin cum te-ai apucat de acest sport?

M-am molipsit cu adevărat de “microbul” Enduro, în urmă cu 4 ani, când am participat la primul meu concurs de acest gen. Mai participasem până atunci la multe concursuri, dar de cross country. Îmi imaginasem că este ceva asemănător, dar mare mi-a fost uimirea când am văzut că este cu totul și cu totul altceva 🙂

Eram total nepregătită pentru un concurs de acest de gen, nu cunoșteam traseele, în plus și plouase foarte mult, inclusiv în ziua concursului. Am căzut de foarte multe ori și am vrut să abandonez după fiecare probă speciala, dar ceva m-a făcut să continui.

Îmi amintesc cu bucurie de această primă competiţie, de amorţeala și slăbiciunea din picioare pe care le simţeam acut la finalul zilei, dar mai ales de satisfacţia resimţită la trecerea liniei de sosire.

De atunci, ca pe un „drog”, caut acel sentiment şi încerc să particip la cât mai multe competiţii de Enduro.

Ce te-a atras către această ramură a ciclismului? Mai practici și alte sporturi?

Întotdeauna mi-a plăcut să fac sport și am fost mereu o persoană activă. Practic mai multe sporturi, printre cele mai dragi mie se numără snowboarding-ul, înotul și ieşirile cu motocicleta. Mountain biking-ul, m-a cucerit pe loc, pentru că este o îmbinare perfectă între pasiunea mea pentru munte și cea pentru „două roţi”. Mai mult, disciplina de Enduro îmi oferă acea doză de adrenalină de care am nevoie.

În ce constă pregătirea ta pentru concursuri?

Din păcate, nu pot să spun că mă antrenez special pentru concursuri, când m-am apucat de acest sport, nu am avut avantajul de a avea un antrenor, dar pedalez cu mare plăcere, în primul rând pentru sănatate şi spirit, atât în timpul liber, cât şi în competiţiile la care particip. Încerc să mă dau cât mai mult și să-mi depășesc proprii timpi.

Cristina Ion – Câmpulung, 2019

Cum te simți, ca fată, în acest sport în mare parte masculin? Ai avut vreodată senzația că nu te integrezi?

Da, mai ales la început, a fost destul de dificil ca fata, între asa mulți băieți și așa multe ”bisericuțe” 🙂

Eu am norocul să fac parte dintr-un club, NH Bike și din acest motiv, acomodarea în aceste mediu a fost mult mai ușoară. Dar oricum, majoritatea celor care vin la competiții sunt foarte ok și oricine își dorește, se poate integra.

Cum e categoria de femei la concursurile de Enduro? (ca număr de participante, nivel de pregătire)

Din păcate, numărul de fete este foarte scăzut la această disciplină. În general suntem în jur de 6-7 fete care participăm la o etapa. Dar nivelul nostru este în creștere și cred că o să evoluăm în continuare.

CNE #4 Straja MTB Enduro 2018 – FOTO: Hila.ro

 

Ce crezi că se poate face pentru a atrage mai multe fete către acest sport?

A ajutat destul de mult faptul că s-a făcut făcut categoria de ”Hobby Feminin”.

Cred că ar atrage și mai multe fete, dacă pentru această categorie, s-ar elimina una sau două probe speciale, să rămână de exemplu trei probe, cele mai ușoare. Așa ar putea evolua, să prindă mai multe încredere și ulterior să treaca la categoria ”Elite”.

Cum vezi evoluția acestei discipline în anii următori, crezi ca are potențial să ia un avânt și mai mare?

Cu siguranță! De la an la an se vede evoluția, sunt tot mai mulți participanți și mai multe concursuri. Are mai multe avantaje față de restul disciplinelor, coborârile nu sunt la fel de intimidante ca la downhill,  iar spre deosebire de cross country, pe transferuri ai timp să povestești și să-ți faci amici.

Ciocanu Enduro 2019

Ce alte hobby-uri mai ai pe lângă bicicletă? Mai ai timp și pentru altceva?

Îmi place sa înot, sa merg cu motocicleta, iar iarna înlocuiesc bicicleta cu snowboard-ul.

Mă străduiesc să-mi fac timp pentru toate pasiunile mele.

Cum arată o zi normală din viața ta?

În mare parte, în cursul săptămânii am o viață tipic corporatistă. După serviciu, îmi găsesc cu greu energia de a ieși din casă, dar cu ajutorul soțului care mă împinge puțin de la spate, măcar de câteva ori pe săptămână reușesc să-mi dau bicicleta jos din cui și să ies la o tură.

În schimb, majoritatea weekendurilor, vara, sunt ocupate de ieșirele cu bicicleta, iar concediile, cu siguranță conțin și o ieșire într-un bike park.

Și nu în ultimul rând, ai putea să iți vezi viitorul fără biciclete în el? Dacă nu, de ce?

Nicio șanșă 🙂

Consider ieșirele cu bicicleta cel mai uşor mod de relaxare prin care reuşesc să evadez din cotidian să-mi fac prieteni noi, în locuri minunate, cu peisaje superbe. Nu mă văd renunțând la acest lucru.

 

Mulțumim mult pentru timpul acordat! Felicitări pentru rezultate și mult succes în continuare! Spor la dat!

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

2 × 1 =