Acum citesti
Gala Ciclismului Românesc 2019 – o sărbătoare a unui an fantastic

Pentru prima dată, Federația Română de Ciclism a organizat o Gală Festivă a Ciclismului Românesc, sărbătorind astfel cel mai bun an pe care acest sport l-a avut în țara noastră vreodată, și o spun asta cu convingere maximă, din toate punctele de vedere!

Dacă acum doar câțiva ani ciclismul românesc a fost aproape inexistent pe plan internațional, cu mici ieșiri pe afară a unor sportivi, cu rezultate așa cum s-a putut, singurele evenimente remarcabile au fost participarea la Jocurile Olimpice a lui Tudy Oprea la Atena în 2004, medaliile olimpice obținute de actualul președinte Eduard Novak la competițiile paralimpice și câteva ediții relativ reușite ale Turului României cu participare internațională, dar și acesta a fost tras pe linie moartă o bună perioadă. În ultimii ani însă, revitalizat de o conducere tânără și motivată a FRC, ciclismul românesc a început să iasă din anonimat. Sportivii noștrii au început să participe din nou la competiții de renume și, lucru de neimaginat acum câțiva ani, au început să obțină și rezultate remarcabile! Pe partea de șosea, Serghei Țvetcov și Edy Grosu ne-au ținut în emoții în curse celebre, marcând prima participare românească din ultimii zeci de ani într-un mare tur ciclist, Turul Italiei. Pe partea de MTB, sportivii echipelor noastre de XC și de Gravity au participat la tot mai multe competiții, atât din cadrul Cupei Mondiale și a Campionatelor UCI cât și la competiții de anduranță celebre cum ar fi Absa Cape Epic, adunând puncte pentru țara noastră. Momentul culminant a venit în 2019 când Vlad Dascălu a marcat cel mai mare succes al unui român la MTB devenind Campion Mondial, European și câștigător al Cupei Mondiale de XCO la categoria U23! Un grup de entuziaști a reușit să reînvie un sport aproape uitat, ciclocros-ul, având acum și la această disciplină multe competiții frumoase. Din păcate avem și puncte negre ce nu țin de sportivii noștri cât de infrastructura deficitară: tânăra și inimoasa echipă de velodrom, care a participat la multe concursuri internaționale, a fost nevoită să organizeze Campionatele Naționale pe un velodrom dintr-o țară vecină, neexistând la ora actuală unul funcțional în România…

În țară lucrurile sunt într-o creștere fantastică! După un mic declin acum câțiva ani, când după părearea mea organizatorii de evenimente au făcut o trecere de la amatorism la profesionalism, anul acesta calendarul competițional a fost plin de curse fantastice, organizate la cele mai înalte standarde! Cu sau fără sprijin federal, concursurile au ajuns la un nivel de organizare de neimaginat acum ceva vreme! Numărul curselor UCI a crescut, fiind atât de multe încât sunt deja greu de enumerat! Pe partea de șosea, Turul României a fost un succes total, alături de restul competițiilor organizate de FRC și de concursurile de amatori din cadrul RoadGrandTour dar și altele cum ar fi Velopower Race sau Cupa Max Ausnit. Pe partea de MTB am avut Cupe și Campionate Naționale foarte bine organizate la XCO, XCM, XCE, Enduro și Downhill dar și un Stage Race internațional extrem de reusit la Carpathian MTB Epic! Amatorii au venit în număr tot mai mare la Triada MTB, cursele din cadrul Riders Club, cele organizate de NoMad Merida, BikeXpert Racing Team, Explorer Team dar și multe alte evenimente reușite cum ar fi Cozia MTB, Vidraru MTB și multe alte curse frumoase care ar ocupa o grămadă de pagini.

Copiii reprezintă viitorul iar acum ca niciodată ei au o șansă reală! Au apărut echipe de juniori adevărate care au antrenat tineri ce deja fac parte din echipele mari cu rezultate deosebite! Cursele de copii sunt tot mai multe iar participarea la acestea a trecut deja de nivelul de joacă, fiind foarte serioase!

Anul se încheie deci în glorie, dar cel mai important rezultat e că la Olimpiada din Tokyo 2020 avem deja 2 sportivi calificați: Edy Grosu și Vlad Dascălu! În plus există șanse reale ca Edy să fie în 2020 primul român din istoria recentă participant în Turul Franței!

Gala Ciclismului Românesc, organizată de FRC în ambianța deosebită de la hotelul Crowne Plaza din București, vine deci ca o sărbătoare absolut justificată a unui an ciclist 2019 de senzație!

Freerider.ro a fost invitat la gală împreună cu restul reprezentanților media pentru a celebra aceste momente alături de cei mai mari sportivi, antrenori și organizatori. Ne-am revăzut și am împărțit masa cu Maximilian Munteanu (dirtbike.ro), Emilian Nedelcu (biciclistul.ro) dar și cu Sebastian ”Memo” Vrânceanu (Radio Guerilla). Mulțumim de invitație pe această cale, deși pe mine personal participarea m-a făcut să mă simt mic în fața numelor impresionante prezente în sală, oameni care și-au pus pentru ciclism toată viața la bătaie fără nicio ezitare. Ne bucurăm că mica noastră contribuție la promovarea sportului este apreciată, dar meritul adevărat stă în spatele conducerii federale, a organizatorilor de evenimente, a sportivilor și a antrenorilor fără de care noi nu am avea mare lucru de povestit.

În cadrul galei au fost premiați atât cei mai buni sportivi cât și oamenii care și-au adus contribuția acum și în trecut la ciclismul românesc. Și am să încep invers, cu finalul…

Ciclistul Anului 2019 a fost desemnat, fără să existe aici nicio surpriză, Vlad Dascălu, pentru rezultatele sale uimitoare fiind premiat cu suma de 30.000 lei! Ana Maria Covrig, campioană națională la șosea la fond și contratimp, a fost desemnată Ciclista Anului 2019 însă ea nu a fost prezentă, fiind stabilită în străinătate.

Sportivii de Top ai anului 2019 au fost desemnați Eduard Novak pentru rezultatele sale deosebite la cursele paralimpice, Edy Grosu și Serghei Țvetcov pentru rezultatele la șosea, Lucian Logigan și Ede Molnar pentru rezultatele la MTB dar și Szabo Norbert pentru rezultatele la velodrom.

Primii premiați au fost însă vechii sportivi și antrenori cu rezultate deosebite de-a lungul anilor… Pe scenă au fost invitate nume celebre: Mircea Romașcanu (de trei ori câștigător al Turului României), Gabriel Moiceanu (participant la Jocurile Olimpice în 1960 și 1964 și câștigător al Turului României în 1958), Constantin Ciocan (JO 1964), Vasile Teodor (câștigător Turul României 1973), Vasile Apostol (câștigător Turul României 1990), Valentin Constantinescu (premiat Turul României 1987), Grigore Nicolae dar și câteva vechi nume din lumea MTB: Jeno Bereczki, Mircea Otto, Mircea Gustav și Tudy Oprea (participant la prima cursă olimpică de MTB la Atena 2004). Ștefan Laibner a fost apreciat pentru rezultatele sale la velodrom.

Au mai fost premiați sportivii cu rezultate deosebite pe fiecare ramură de ciclism:

La șosea, velodrom și ciclocros aceștia au fost: Vlad Dobre, Daniel Crista, Emil Dima, Ioan Dobrin, Adi Narcis, Maria Stancu, Andreea Ionescu, Jozef-Atilla Malnasi, Catalina-Andreea Cărtineanu, Ana-Maria Estera Coteață, Eduard Novac, Rareș Ghiță, Mihnea-Alexandru Harasim, Denisa Toader, Ionela-Roxana Dobrică, Eduard-Mihăiță Moescu și Theodor Matican.

La MTB endurance (XCO, XCM, XCE) aceștia au fost: Eszter Bereczki, Patrick Pescaru, Miruna-Maria Gîrbacea, Raul-Antonia Sînza și Eniko-Salome Bondor.

Venind ca o recunoaștere a anilor în care acest sport a crescut în România într-o ignoranță aproape totală din partea autorităților, azi, după câteva ediții de curse FRC, cei mai buni dintre cicliștii de MTB gravitațional (Enduro și Downhill) au fost și ei premiați în cadru festiv: Luana Maria Chereceș, Bogdan-Daniel Bondor, Matei-Ioan Moisil, Mihai Anițan, Roxana-Teodora Moise, Iulian Zaharie, Remus-Cristian Bonta și Denisa Andone.

Alte personalități prezente care au susținut ciclismul românesc au fost Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Ionuț Ardeleanu – CEO Auchan România, cel mai important partener al FRC, care a făcut posibilă existența Turului României dar și Dan Simion de la TVR care a promovat toate evenimentele cicliste la Televiziunea Națională într-un mod în care acestea nu au mai fost prezentate de mulți ani.

Nu au fost premiați pe scenă pentru contribuția lor la viața ciclistă dar eu consider că își meritau locul acolo și mulți alții dintre care aș aminti pe Mircea Florescu și Cătălin Sprânceană de la BikeXpert Racing Team, Daniel Sârdan de la NoMad Merida, Tudor Mocuță și Răzvan Jugănaru de la MPG și MTB Academy, Alex Ciocan de la RoadGrandTour, Tudy Oprea de la Triada MTB sau Ion Boncea de la Explorer MTB Team dar nu numai, pentru meritele fantastice în promovarea unor serii evenimente de o calitate deosebită, meritul fiind bineînțeles și al echipelor numeroase din spatele lor care au muncit pe brânci să facă totul posibil. Dar e vorba și de mulți alți organizatori de evenimente de o calitate deosebită pe care e aproape imposibil să îi enumerăm.

Acesta a fost finalul festiv al unui an de excepție, 2019! Cu siguranță 2020 ne va aduce suprize mult mai mari! Vă doresc să vă bucurați în continuare de munca acestor oameni deosebiți, să fiți toleranți cu micile neajunsuri și să apreciați că în sfârșit am ajuns să nu știm ce eveniment ciclist să alegem într-un weekend frumos de vară!

Toate fotografiile sunt marca Traian Olinici Sport Photographer

 

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

four × 1 =