Acum citesti
Bicicliștii, pericole publice: scrisoarea deschisă a unui cetățean nemulțumit

După cum deja probabil te-ai obișnuit, dăm dreptul la replică oricărui cetățean care are ceva de spus în ceea ce privește biciclete sau infrastructura. De data aceasta, am primit un text de la George care-și exprimă nemulțumirea vizavi de unii bicicliști (chiar dacă titlul generalizează cam mult). Iată ce ne scrie:

Să se facă în media și educație rutieră pentru bicicliști! Nu mai putem în calitate de pietoni circula pe trotuare și pe treceri de pietoni și pe aleile parcurilor în condiții de siguranță din cauza lor. Călăresc bicicletele pe trotuare și pe treceri de pietoni și pe aleile parcurilor periclitând traficul pietonal.

Vedeți trotuarele și trecerile de pietoni aferente Pieței Unirii, trotuarele și trecerile de pietoni aferente Pieței Romane, trotuarele și trecerile de pietoni aferente Pieței Victoriei, trotuarele și trecerile de pietoni aferente Pieței Aviatorilor, trotuarele și trecerile de pietoni aferente Pieței Charles De Gaulle, trotuarele și trecerile de pietoni aferente Pieței Arcului De Triumf, trotuarele și trecerile de pietoni aferente Pieței Presei Libere, aleile parcurilor Kiseleff, Cișmigiu, Herăstrău.

Există degeaba agenți de circulație în Piața Victoriei și în Piața Aviatorilor și în Piața Charles De Gaulle. Sub ochii domniilor lor bicicliștii continuă să deranjeze pietonii pe trotuare și pe treceri de pietoni. Să nu mai zic că mai sunt și bicicliști ce rulează cu bicicletele pe carosabil pe contrasens și bicicliști ce rulează cu bicicletele pe carosabil regulamentar până ajung în dreptul semaforului rutier ce indică roșu. Și când ajung în dreptul semaforului rutier ce indică roșu trec mai departe pe culoarea roșie a semaforului rutier în loc să aibă bunul simț să oprească la culoarea roșie a semaforului rutier.

Bicicliștii din București nu respectă legislația rutieră. Respectă legea junglei. Veșnicia s-a născut la sat și nesimțirea s-a născut la București. E cât muntele. Bicicleta e mijloc rutier. Să ruleze cu bicicletele pe carosabil alături de conducătorii auto respectând aceleași reguli de circulație alături de ei. Cât privește Bulevardul Aviatorilor există de-o parte și de alta alei destinate parcărilor. Să ruleze cu bicicletele pe aleea aferentă sensului de mers. Acolo nici nu sunt deranjați de mașini nici nu deranjează pietonii. Pistele de biciclete pe trotuar sunt un paradox. Trotuarul e pentru pietoni și bicicleta e mijloc rutier. Pistele de biciclete se fac pe carosabil la limita cu bordura sau cu acostamentul una -> pe sensul -> și una <- pe sensul <-.

Cât privește semaforizarea pentru biciclete semafoarele pentru biciclete se montează laolaltă cu semafoarele rutiere dat fiind că bicicleta e mijloc rutier. Nu laolaltă cu semafoarele pietonale. Pistă de biciclete pe trotuar și semafor pentru biciclete laolaltă cu semafor pietonal cele mai mari cretinătăți în infrastructura rutieră a capitalei. Din cauza pistei de biciclete de pe Calea Victoriei a lui Sorin Oprescu nu mai putem traversa Calea Victoriei în condiții de siguranță din cauza bicicliștilor. De stațiile de tramvai cu peroane nesecurizate și fără peroane nu au reușit să ne scape conducerile de până acum ale Primăriei Capitalei dar piste de biciclete pe trotuare și pe treceri de pietoni au știut a face cu nemiluita.

Sunt mai importante pistele de biciclete decât viața pietonilor în stațiile de tramvai. În cadrul proiectului prin care au fost modernizate Strada Buzești și Strada Berzei au fost făcute pistele de biciclete pe Calea Victoriei. În locul lor mai bine moderniza conducerea lui Oprescu și Bulevardul Ion Mihalache. Cât privește aleile parcurilor trag un semnal de alarmă să se mobilizeze ALPAB să monteze la intrările în parcuri indicatoare pentru interzicerea bicicletelor. Aleile parcurilor sunt pentru pietoni. Nu pentru biciclete care sunt mijloace rutiere. La Deva au fost montate indicatoare pentru interzicerea bicicletelor la intrările în parcul Arras. De ce nu putem face și la București același lucru?????

Vezi Comentarii (25)
  • Pe strada ne omoara masinile, in parc nu ne lasa pietonii. Am incercat sa merg prin Tineretului pe traseul ramas de la Moon Time Bike unde teoretic nu as deranja pe nimeni doar ca daca nu sunt caini sunt altii in calduri care din tot parcul ala isi aleg sa se „giugileasca” fix acolo, pe banca nu le mai place (pot sa stea si pe iarba) si nu se dau nici macar 1 cm si pe urma urla ca era sa-i lovesc. Pe trotuar daca nu merg in paralel nu se simt bine, ar fi destul loc pt toata lumea dar asta e romanul…

  • Nu am călărit bicicleta în București și văd de la alții că acolo deplasarea este un concept stresant, indiferent de mijlocul cu care se produce. Dar nu pot fi de acord cu „Să se facă în media și educație rutieră pentru bicicliști!” și cu „Pistă de biciclete pe trotuar și semafor pentru biciclete laolaltă cu semafor pietonal cele mai mari cretinătăți în infrastructura rutieră a capitalei.”
    Ambele afirmații pot fi ușor contrazise de afirmația „să se facă educație pentru TOATĂ lumea, inclusiv pietoni”. Și asta pentru că am exemple că bicicliștii și pietonii se pot deplasa în bune relații în același spațiu.

  • Un mare retardat. Cum adica nu ai loc de biciclete ma boule? De masinile parcate PESTE tot nu spui nimic taranule? Cum se vrea a face ceva bun din orasul asta cand orice shaormar ca tine foloseste masina pentru un drum de 5 minute? Mai circula si prin alte parti berbecule sa vezi si tu cum sta treaba

  • Sa ne spuna acesta persoana egoista, unde ar trebui sa se plimbe copii de 7-18 ani, parerea mea este ca autorul replicilor de mai sus nu are copil si nici carnet de conducere.

  • very nice titlu:
    Bicicliștii, pericole publice.
    Asa cum or fi ei – bicilistii – inca nu am auzit de cazuri in care bicilistii omoara pietoni.. aaah, masini care accidenteaza mortal un bicilist.. sunt destule..
    E bine ca incepem sa incurcam.. si pentru acei biciclisti care sunt incepatori ( sau adolescenti 14-18 ani) si le e frica sa ultilezeze carosabilul din pricina agresivitatii soferilor le recomand cu caldura TROTUARUL in ciclul „Viata e mai importnata decat gargara unora!”
    Recomandare pentru bicilistii care – INCA – merg pe troutuar:
    1. circulati cu grija si cu viteza mica, max 15km/h.. trotuarul / parcul NU este locul unde puteti rula cu 30km/h..
    2. aveti grija la copii mici, animale de companie si la oameni care schimba brusc directia, sunt imprevizibili.. iar trotuarul este partea lor LEGALA .nu uitati asta niciodata.
    3. NU claxonati, fiiti civilizati si respectati TOATE regulile de bun simt si de convietuire om – bicicleta . Nu uitati ca sunteti in „ilegalitate” si dati prioritate pietonilor, chiar daca asta inseamna cateodata oprirea biciletei.
    4. nu uitati ca multi pietoni merg cu castile pe urechi si nu va pot auzi. E dreptul lor atat timp cat se afla pe trotuar.
    5. incercati sa va obisnuiti cu traficul auto pe sosele mai putin aglomerate.. si treptat sa „coborati” de pe trotuar pe carosabil .. acolo unde ne e locul.. piste de bicileta nu avem, iar pentru asta o sa recit ca pe vremea lu’ Ceasca: „Multumim din inima…partidelor !!! .. oricare ar fi ele.. 🙂
    personal, „ma dau pe carosabil” dar sustin ideea ca unora dintre bicilisti le e frica pur si simplu sa mearga pe carosabil.. ii inteleg. e cam sport exterm sa traversezi Bucurestiul la ora 8.00 – 10.00 sau 17.00 – 20.00 pe bicla cand tuturor soferilor li se raceste „grisuletul” de acasa si uita de bicilisti..defapt AICI incepe legea junglei.. fierul e mai tare decat bicla …:-(

    lant intins si fara incidente in trafic 🙂
    Cu drag, Bivolu’ al batran

  • Desi sunt biciclist si ma plimb si prin parc, recunosc ca este o nebunie cu biciclistii in parc. Dau exemplu IOR unde exista si o „pista” de ceva… e foarte periculos acest loc pentru ca biciclistii merg pe acolo ca si cum ar fi autostrada lor si nu au nici un pic de limite si bun simt cu privire la cei care vin in parc sa se plimbe.
    Pe de alta parte am mers spre Stefanesti weekendul trecut si erau ciclisti care se antrenau pe drum pe acolo in timp ce treceam cu masinile destul de repede pe langa ei…
    Da biciclistii au ajuns o categorie urata si hulita de soferi, pietoni si biciclisti… dar cumva asta e in spiritul romanesc de dezbinare si ura, fiecare cu a „mamei lui”… 🙁

    • Nu sunt din Bucuresti,dar prin strainatate biciclistii merg pe pistele lor exact asa cum spui tu.Eventual daca te bagi prin zona lor si te accidenteaza tu ca pieton iei si amenda.Pe trotuare exact pe unde au piste.

      • Trebuie sa precizez ca aici nu avem cativa km de pista legala de biciclete. Ce povesteam mai sus despre parc este ca acele piste sunt doar niste dungi trasate pe jos. Ar putea reprezenta un punct de pornire pentru educarea copiilor, dar cei care le foosesc nu cunosc cadrul legal al acestor benzi desenate pe asfalt in parc. Ele nu reprezinta piste de bicicleta dedicate.

  • Amice , parerea mea e ca esti cam prost. In primul rand inainte sa postezi asa ceva gandeste, mai plimba-te si tu pe afara ca sa ai comparatie si apoi deschide gura.
    Da e o problema cum gandesc astia planul traficului in Bucuresti si pentru biciclisti si pentru masini!! Nu zic nu sunt si biciclisti, dar si foarte multi pietoni care ii doare fix in c*r de ceilalti, dar asta e o problema nationala!
    Ca biciclist pe pista de biciclete claxonezi pietonii si nu ii intereseaza…
    Pe Aviatorilor ca pieton ai aproximativ 2,5 metri sa te plimbi, ca biciclist ai 1,5m pentru ambele sensuri! Pericolul care il vezi tu la Piata Victoriei de exemplu, e ca stai ca vita pe pista de biciclete cand ai rosu, in loc sa fii pe trotuar!
    Vrei sa fii in siguranta cand te intalnesti cu un biciclist in zonele care le-ai mentionat, stai departe de pistele de biciclete, stai pe trotuar(unde nu e pista de biciclete), iar daca vezi un biciclist nu fugii ca oaia beata in toate directiile, stai pe loc sau vezi-ti de drumul tau linistit, tine cainele scurt in lesa si nu-l lasa liber pe pista de biciclete ca am vreo 90 kg si un pechinez tavalit la activ, o portiera de taxi rupta si circul in medie cu 20km/h…..

  • Are dreptate George.Perfectă dreptate.Trotuarele și trecerile de pietoni și aleile parcurilor sunt pentru pietoni.Nu pentru biciclete care sunt mijloace rutiere.Boilor!

    • Acelasi cod rutier pt care voi soferii ati deschis sute, mii de procese? Codul rutier parca interzicea si parcatul pe trotuar dar voi nu aveti nici o jena si sariti in sus ca faceti asta pentru ca sunteti nevoiti din cauza lipsei de locuri de parcare, ghici ce, nici noi nu prea avem piste pe unde sa mergem, ne descurcam si noi cum putem. Apropo, nu am vazut pana acum biciclisti care sa arunce tigari sau hartii pe geam sau sa manance seminte pe banca in parc..

  • Legislația rutieră interzice circulația bicicletelor pe trotuare și a face piste pe trotuare se bate în cap cu legislația rutieră.

  • Fratilor bicicleta nu este un vehicul cu motor mecanic .Biciclistul este cel care care pune in miscare bicicleta.Eu ca biciclist daca circul pe carosabil nu pot accelera sau decelera asemeni unei masini pentru a ma feri de un eventual accident .Da au fost si cazuri in care un biciclist a omorat un pieton dar ele sunt ff rare si nu au fost cauzate de impactul direct cu bicicleta la o anumita viteza .Pietonul s-a dezechilibrat iar pentru ca avea o anumita varsta sau boala s-a lovit de elementele dure din carosabil .Binenteles ca asta nu scuza fapta biciclistului .Ideal ar fi ca toti pietonii sa circule pe trotuar cu bicicleta deoarece asta inseamna sanatate .Cel care este atat de suparat pe biciclisti ar trebui sa isi cumpere o bicicleta si sa incerce sa uite din cand in cand ca este simplu pieton .Ar trebui el insusi sa incerce sa mearga cu bicicleta pe carosabil eventual pe Magheru sa vada cum este si la ce pericole mortale se expune in comparatie cu un simplu pieton care este stresat de aparitia unei biciclete pe trotuar . Daca stam si ne gindim acest vehicul numit bicicleta este format din bicicleta propriu zisa cu masa sa de metal si mecanisme la care se adauga masa biciclistului /motorul uman/ deci putem spune ca biciclistul este un pieton pe doua roti .Din pacate unii au o adevarata fobie pentru biciclete si biciclisti iar cauzele pot fi multiple .Poate ca nu au conditie fizica /Poate ca urasc miscarea in aer liber /Poate ca sunt egoisti si zic ca daca ei nu fac miscare altii de ce sa faca .Poate ,poate ar trebui educati si petonii dar si biciclistii pentru a convietui in comun.Ne uitam la vestici si ne dorim piste si multe altele ca afara dar uitam ca ne ducem traiul de pe o zi pe alta .Ne uitam zicem ca judecam si gandim european dar ne uram unii pe altii .Deocamdata suntem in Romania si trebuie sa ne intelegem dar mai ales trebuie sa ne adaptam la conditiile de aici .De vina pentru asta este legislatia ambigua care da dreptate totala majoritatii adica pietonilor deoarece ei mai reprezinta si o mare majoritate la alegerile politice . Pietoni trebuiesc sa stie ca ca pot fi loviti pe trotuar de un alergator sau de un skateboard sau chiar de un copil care are in picioare o pereche de patine si sunt multi prin parcuri .Ce facem ? Dam un decret si interzicem miscarea in aer liber ! Parcul si strazile sunt locuri comune si trebuie sa cautam sa le impartim in intelegere si deplina armonie!

  • orice vehicul care are cel puțin un scaun e mijloc rutier(mai puțin bicicletele și mașinuțele pentru copii),dobitocule care ești dobitoc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

seven + thirteen =