Acum citesti
Am testat vestele de alergare Instinct Eklipse și Evolution

În lumea sportului de anduranță și mai ales a alergării, dar și a ciclismului, rucsacii de tip vestă, foarte bine mulați pe piept, cu suport de bidoane în față și buzunare ușor de accesat din mers, au devenit în ultimii ani din ce în ce mai populari. Motivele sunt multe, dar putem aminti în principal stabilitatea, greutatea mică și ușurința de accesare a diverselor compartimente, fiind în general mult mai buni în aceste aspecte decât un rucsac clasic.

Am primit pentru test două modele de la firma Instinct, este vorba de Eklipse și Evolution, veste moderne și accesorizate, de două dimensiuni diferite: 12 l pentru Eklipse și 7 l pentru Evolution.

Am decis să le testez atât la alergare, unde deja se cunoaște utilitatea lor, cât și la MTB, unde la turele lungi de anduranță unde trebuie transportate multe lucruri s-ar putea să fie mai utile decât un rucsac. Astfel, după ceva teste pe la Sinaia, le-am luat împreună cu Roxana în Grecia să vedem cum se descurcă pe căldură adevărată și pe teren dificil.

Ce e remarcabil la ele e sistemul de hidratare care folosește bidoanele flexibile, tot de la Instinct. Acestea sunt un concept nou. Evident, nu o să poată fi transportate în suportul de pe bicicletă, dar dezavantajele lor se opresc aici. În rest, ele au doar plusuri: își micșorează volumul odată cu consumarea apei și din acest motiv apa nu balansează în ele, lucru destul de deranjant la un bidon transportat pe corp. În plus, goale nu mai ocupă spațiu aproape deloc!

Pe scurt, la alergare e clar că vesta e soluția ideală: stabilă, cu locuri multe de depozitare, nimic nu se ridică la nivelul acesteia. La bicicletă, cel puțin modelul mai mic, este ca o extensie a mult folositelor buzunare ale tricoului. La MTB camerele de aer sunt mari, mai ales cele de 29 și în special dacă luăm două, e bine să avem la noi un spray de reparat roata, avem nevoie și de telefon, de niște batoane și geluri, o trusă de scule, pompă, toate astea încap cu greu într-o gentuță de șa și prin buzunare. Un alt avantaj e extinderea volumului de apă transportat de la 2 bidoane clasice (sau chiar 1 la majoritatea cadrelor full suspension) la 3 sau chiar 4, un lucru ideal în zonele aride fără izvoare sau dacă vrem să facem pauze mai puține. Stabilă, vesta nu deranjează cu nimic pe bicicletă și se face uitată.

După cum v-am prezentat și în filmul de mai sus, avem două modele, Evolution de 7 l este ușoară, cu buzunare strânse doar cu elastic dar sigure, perfectă pentru ture de câteva ore și maratoane, în timp ce Eklipse are un buzunar mare și unul mic închise cu fermoar și impermeabile, pe lângă alte locuri de depozitare ușor de accesat. Este ideală pentru ture lungi de o zi sau chiar mai multe zile, ultramaratoane sau dacă vrem să transportăm ceva mai voluminos, cum ar fi un aparat foto mai performant! Bidoanele sunt poziționate astfel încât se poate bea apă din mers, fără a le atinge cu mâna. Sub bidoane se află pe bretele spații de depozitare ideale în care încape un telefon mare, chiar și un Blackberry Passport care e aproape o tabletă!

Importatorul în România este magazinul Trisport.

Preț: Eklipse 12 l – 690 lei (790 cu două sisteme de hidratare), Evolution – 460 lei (590 cu două sisteme de hidratare)

 

 

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

1 × three =