Acum citesti
Un pas înainte!

plimbare_de_iarnaSunt rugați să facă un pas înainte toți cei care au stabilit că până în acest moment sezonul nu s-a încheiat! Vrem să le strângem mâna și să le spunem că au luat cea mai bună decizie. Mereu când trebuie să vorbesc despre cât de lung a fost un sezon de ciclism, mă gândesc la comentariul unui personaj nervos, care a ținut să menționeze cu ceva timp în urmă în dreptul unui articol, că România nu este nicidecum o țară potrivită pentru pedalat: primăvara e prea ploioasă, vara e prea cald, toamnă nu mai există, iar iarna este… prea frig.

Că natura a fost foarte generoasă cu noi la finalul lui 2013 nu este un secret pentru nimeni. Deși nu sunt mulți dispuși să iasă la pedalat când temperaturile scad sub 10 grade. Și din acest punct de vedere, putem distinge două tipuri de bicicliști: cei dedicați, full season, care nu țin cont decât poate de ploaie sau de zăpadă, aceștia reprezentând de altfel categoria minoritară și cei care toamna consideră sezonul încheiat, pun bicicleta la iernat chiar dacă vremea nu este prea aspră pentru a ieși din nou la pedalat în primăvară, când căldura dă tonul.

Majoritatea de care am amintit poate fi însă virusată, dacă informația ajunge acolo unde trebuie și mai ales, cum trebuie. Nu trebuie să fii specialist ca să-ți dai seama că poți face mișcare și în zilele mai friguroase. Răcelile căpătate în urma unor escapade în condiții de frig sunt doar legende și pe bune: chiar trebuie să trăim într-o bulă ermetică al cărei înveliș dispare doar când termometrul arată mai multe grade cu plus? Zilele reci au farmecul lor, începând de la peisaje, până la stările emoționale care te învăluie. De multe ori, cei care organizează ture pe zăpadă spre exemplu, se întorc cu povești mai siropoase decât toate cele din vară adunate laolaltă. Apoi, cu siguranță te vei simți mai bine deoarece rămâi cu impresia că te-ai avântat către ceva ce mulți ar considera periculos, poate chiar inuman, ca să-l parafrazez pe utilizatorul de care aminteam mai sus. Și știi ce? Poate că așa și este. Dar plimbările de iarnă sunt o consolare puternică ce reușește să ne poarte cu bine către primăvară, în momentul în care treaba devine din nou serioasă.

De două săptămâni am ales să pedalăm la munte. Fără antrenamente, fără orgolii, fără să concurăm unii împotriva celorlalți și fără să ne pese de distanța sau timpul afișate de Strava. Doar distracție în formă pură, relaxarea așa cum este descrisă în cărțile de specialitate. Medicament pentru suflet și inhibitor pentru stres. Așa că ultima perioadă am privit-o ca pe un bonus, iar un efect direct a fost întoarcerea la treabă cu mai multă forță de muncă. Atât de multă încât deja mă bântuie un sentiment de vină pentru zilele care au trecut fără să fac nimic altceva, decât să parcurg trasee montane. Acum, deja proptit în fața laptop-ului, nu pot decât să vă urez un 2014 pe placul vostru și cu cât mai mulți kilometri în șa lipsiți de evenimente neplăcute. O urare pe care doar tu și cu mine dar și cei ca noi o pot pătrunde așa cum trebuie.

Dragoș Mitroi
Editor-in-chief FreeRider.ro

Vezi Comentarii (8)
  • Traditional (la altii, nu la noi) iarna este sezonul dominat de ciclocross. La noi se intampla un fenomen destul de bizar – se dezvolta foarte mult segmentul competitiilor de „vara”, iar iarna se inchide pravalia. Daca s-ar organiza cate ceva si iarna cred ca nu ar mai parea asa excentrica o tura pe zapada. Doritori cu siguranta exista. Lipseste motivatia.

  • Subscriu, ultima tura am facut-o pe 29 dec si am avut placerea sa ma plimb (ca pedalat este deja mult spus) pe gheata :), senzatii tari. Asteptam cu nerabdare zapada pentru o tura de noapte cu luna plina pe zapada, pana atunci, merge si namolul inghetat.

  • Incet incet se maresc grupurile care se dau si iarna, incepem sa ne dam seama ca e mai sanatos sa iesi in natura in loc sa stai in fata pc-ului cu o cana de ceai langa tine. Cat despre mine pot sa spun ca nu am avut posibilitatea sa ma despart de bicicleta si nici nu am intentionat asta…ultima tura in 31 Dec. si prima binenteles in 1 Ianuarie. Va doresc un an cu cat mai multe zile pe bicicleta si multa sanatate !

  • Eu mai mult prin oras, dar tot nu am stat in casa. As fi vrut sa am parte si de plimbari la munte dar nu am parteneri.
    Cand ma intorceam acasa ma intrebau toti ce am…era o stare de bine, de liniste pe care nu o capeti in alt mod. Parca si cand te alearga cainii e mai interesant,. Din pacate nu am mai intalnit decat un singur biciclist, si asta doar intr-o singura zi. Cred ca din trei saptamani de concediu am iesit cam o saptamana. Se uitau vecinii cam ciudat la mine, dar e treaba lor. Ultima iesire cred ca a fost pe 29 decembrie. Cauza principala pentru care nu am iesit in toate zilele a fost ceata persistenta.

  • Eu nu sunt foarte „profi” in ceea ce priveste pregatirea sezonului 2014, dar de pe 2 ianuarie am inceput antrenamentele, si urmaresc sa scot timpi cat mai buni. Cand nu e gheata pe drum, eu ies oricand imi permite programul. Frigul doar mi-a intarit sistemul imunitar, si dupa fiecare iesire in care fac turturi pe bicla, ma simt mai puternic. Sa ne vedem cu bine la concursuri!

  • Care sezon incheiat? Daca esti pasionat de mtb prestezi tot anul, indiferent de vreme.Confirm ca si pe vreme rece poate fi frumos, cu echipament adecvat nu simti frigul, saptamanal am bagat ture, chiar si pe zapada odata, cu un termos de vin fiert la tine e chiar super.Nu mai vb de derapaje controlate pe zapada sau peisajele de iarna, mai ales prin padure, plus sedinte foto de vis…Nu rezist o saptamana fara bicla, daca nu e zapada sa bag un ski, atunci sigur e o tura de mtb…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

two × 3 =