Acum citesti
Turul Ținutului Secuiesc 2013: Georgi Georgiev se cațără spre victorie

Cea mai dificilă etapă a Turului Ținutului Secuiesc nu a impresionat prin lungimea ei, ci mai degrabă prin relifeul variat peste care a trecut, înglobând 4 cățărări de-a lungul celor 180,5 de kilometri. Finalul în ascensiune era locul ideal pentru o răsturnare de situație în clasamentul general, care a venit, dar într-un fel mai domol, în principal pentru că forțele marilor favoriți sunt foarte echilibrate. În cele din urmă, Georgi Georgiev (Brisasport) a fost cel care a avut câștig de cauză, reușind să cucerească primul urcarea de la Harghita Băi, după o acțiune solitară, fapt ce l-a adus și la egalitate de timp cu liderul cursei, Vitaly Buts (Kolss Cycling Team).

turul_secuiesc_2013

Ziua a început destul de violent, primul punct de cățărare aflându-se la kilometrul 10.6, urcarea peste pasul Tolvajos, de categorie B, fiind prea mult și prea devreme pentru câțiva rutieri, care ulterior s-au văzut nevoiți să abandoneze. Oleg Berdos (Tușnad Cycling Team) este cel care câștigă maximul de puncte pe această cățărare, fiind urmat de Samli Feritcan (Brisasport) și Andrei Nechita (România).

Federico Rocchetti (Utensilnord) reușește să se desprindă de plutonul, însă acest lucru îl ajută pe italian doar să își adjudece sprintul de la Vlăhița, fiind prins repede de restul concurenților. Viteza medie în prima oră a fost de 45,7 km/h, dar chiar și așa la cățărarea de la Homorod (categorie C) se înregistrează un avans de 55 de secunde al grupului de evadare, format din Eduard Novak (Tușnad Cycling Team), Zsolt Der (Utensilnord) și Quentin Berthelot (Wallonie-Bruxelles). Der trece primul peste vârf, urmat de Berthelot și de Novak.

Avansul lor crește și chiar dacă trece mai greu peste limita de 2 minute, ajunge la un maximum de 3 minute și 10 secunde. Cățărarea de la Liban (categorie B) vede același podium ca și precedenta, în timp ce Novak preia inițiativa și câștigă sprintul din Gheorghieni, cu Der pe locul 2 și Berthelot pe treapta a treia.

Cei aproape 80 de kilometri petrecuți în 3 încep să-și spună cuvântul asupra evadaților și puterile îi lasă ușor-ușor. Zsolt Der sesizează încetinirea ritmului și nu-i convine, motiv pentru care pleacă de unul singur. Însă nu poate face față trenei susținute duse de către Kolss care nu își asumă niciun risc și, până la Miercurea Ciuc, fugarul este demult în pluton.

O ultimă miză pentru cei care nu erau foarte siguri pe ei pe cățărare a reprezentat-o sprintul din reședința de județ a Harghitei, unde Zoltan Sipos, Ivan Stevic (ambii Tușnad Cycling Team) și Marko Stankovic (Serbia) trec primii. Odată reintrați pe pantele primei urcări a zilei, sita se cerne și plutonul, până atunci compact, se subțiază cu fiecare kilometru.

Istoria se repetă și ultimul punct de cățărare repertoriat, a doua trecere peste pasul Tolvajos, este câștigat tot de Oleg Berdos, care își păstrează tricoul rezervat celui mai bun cățărător. Însă lupta de-abia acum se-ncinge căci ultimii 5 kilometri, care duc la Harghita Băi, sunt și cei mai solicitanți. Din grupul de frunte alcătuit din 29 de rutieri, Peter Kusztor (Utensilnord) deschide ostilitățile, dar fără succes. Vitaliy Popkov (ISD), dublu câștigător al acestui Tur, își încearcă și el norocul cu 3 kilometri înainte de final, având parte de deznodământul lui Kusztor.

Georgi Georgiev (Brisasport) este cel care reușește, însă, să spargă gheața și acțiunea sa solitară este încununată cu succes, în ciuda veghei draconice a ucrainienilor de la Kolss. Bulgarul se strecoară pe sub ochii acestora și încheie cursa cu un avans de 13 secunde, suficient ca să îl aducă la egalitate de timp cu Vitaly Buts, rămas lider în clasamentul general. De asemenea, și Andrei Nechita reușește o clasare bună, care îi asigură locul al 3-lea al clasamentului general, la 12 secunde de cei doi lideri.

Mâine sunt programate două semi-etape, un contratimp individual în cățărare ce se va desfășura pe urcarea spre Harghita Băi, care a fost inclusă și azi în etapă, și un circuit stradal prin orașul Miercurea Ciuc. Prima va fi în lungime de 7 kilometri, pe când cea de-a doua 130 de kilometri.

Clasament etapa a II-a
Clasament general
Purtători tricouri distinctive

Vezi Comentariu (1)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

4 × five =