Acum citesti
Turul Franței 2013: Andre Greipel câștigă cel mai disputat sprint de până acum

Încă suntem în etapele de început ale Turului și acest lucru înseamnă că rolul principal îl dețin sprinterii, care caută cât mai multe victorii în aceste zile eminamente plate. Finișul de astăzi din Montpellier a fost martorul a ceea ce a fost, probabil, cea mai pasionantă sosire de până acum din această ediție, care i-a avut ca protagoniști pe toți sprinterii redutabili ai plutonului. Din lupta acestor nume grele a ieșit învingător, nu tocmai conform așteptărilor, Andre Greipel (Lotto-Belisol).

greipel_turul_frantei_2013

O zi mai leneșă astăzi, etapa a 5-a s-a dovedit a fi atipică prin lipsa unei evadări consistente de-a lungul ei. Doar Luis Maté (Cofidis) s-a perindat o perioadă prin fața plutonului, dar acesta, condus autoritar de Orica-GreenEdge, îi taie elanul și îl readuce în grup cu 132 de kilometri rămași până la final.

Nilte vânt lateral îi amenința pe rutieri, dar respectiva porțiune i s-a dovedit dificilă doar lui Mark Cavendish (OmegaPharma-QuickStep) care întră în coliziune cu asfaltul, dar revine în pluton cu 30 de kilometri rămași până la sosire. Totuși, echipele rutierilor de clasament general suflă și în iaurt și se bat cu cele ale sprinterilor până în ultimii kilometri ai cursei pentru control. Astana suferă două pierderi importante chiar și în aceste condiții, Frederik Kesiakoff abandonând încă de la început, iar Janez Brajkovic se alege și el cu o căzătură foarte serioasă care va avea, cel mai probabil, urmări în zilele care vin.

Intrați în ultimul kilometru, rutierii nu pot face nimic în fața trenei susținute duse de Lotto-Belisol. În spatele lui Greipel stau comozi Cavendish, Peter Sagan (Cannondale Pro Cycling) și Marcel Kittel (Argos-Shimano) și campionul Germaniei pare o pradă ușoară. Dar, din nou, aparențele înșală căci Greg Henderson, ultimul om al lui Greipel, se dă la o parte exact când au stabilit și masivul sprinter înaintează parcă împins de la spate. Sagan, aflat exact în roata lui, pur și simplu nu găsește forța necesară să-l întreacă, pe când Cavendish și Kittel își complică singuri existența ocolindu-l mai întâi pe Henderson și abia apoi încercând să-l prindă pe Greipel. Din fericire pentru el și nefericire pentru adversarii săi, rutierul lui Lotto a procedat cum scrie la carte și și-a asigurat una din cele mai frumoase victorii ale carierei, în compania unor adversari de primă mână.

Un alt câștigător al zilei este Daryl Impey (Orica-GreenEdge) care a preluat tricoul galben de la Simon Gerrans, coechipierul său, datorită unei clasări mai bune în acest final de etapă.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

20 + 9 =