Acum citesti
Merinito, produsele Românești din lână merinos, după 3 ani și jumătate

În vara lui 2016 vă prezentam pentru prima dată produsele din lână merinos fabricate în România de Merinito… Se știe că un dezavantaj al îmbrăcămintei tehnice din lână e rezistența mai mică în timp față de produsele sintetice, dar au trecut 3 ani jumătate și încă mai folosesc câteva dintre produsele originale primite atunci. Am primit însă și unele noi… iată cum se prezintă….

O surpriză plăcută a fost o pereche de hanorace dintr-un nou material, lână fiartă, primite în această toamnă. Nu prea sunt potrivite pentru a fi folosite la activități sportive, fiind o îmbrăcăminte casual sau after-ride. Este un material 100% natural inspirat din hainele fabricate de ciobani, dar realizate la o calitate superioară și cu un croi modern. După câteva luni de toamnă pot spune că este o variantă evident confortabilă și călduroasă, dar și cu un aspect interesant și original. Jachetele s-au făcut remarcate de mai multe ori fără să le prezint eu în mod special. Singurul lor dezavantaj este că nu rezistă la ploaie, ele înmagazinând toată apa ce ajunge pe ele. Sunt deci jachete superbe de toamnă-primăvară pe vreme bună!

Dar să trecem la modelele vechi. Trebuie să spun că în ciuda recomandărilor clare ale producătorului, eu nu am aplicat niciun tratament special produselor, fiind spălate și uscate la grămadă cu restul hainelor, la o mașină automată normală și cu detergent lichid standard bio pe care-l folosesc mereu (fie de la Carrefour, fie de la Frosch, fie capsule de la Delhaize-Mega Image). Au fost spălate la 50 de grade și centrifugate, apoi uscate pe sfoară absolut normal.

Cea mai folosită bluză de corp este cea albastră din imaginea de mai sus, deoarece e subțire și confortabilă, fără fermoar și am luat-o pe sub tricoul de ciclism ori de câte ori mi s-a părut că e nevoie de ceva cu mânecă lungă. Este una din hainele ce împlinesc 3 ani și jumătate. A suferit foarte mici decolorări, aproape insesizabile și fără relevanță pentru o lenjerie de corp. Parcă s-a întins foarte puțin materialul și stă mai atârnată, dar e greu de zis cu variațiile de greutate pe care le-am avut în acest timp. Starea actuală: estetic ușor afectată, funcțional perfectă!

Acest tricou e tot din primul lot și îl folosesc ca prim strat vara când e vreme rea sau atunci când știu că voi avea variații mari de temperatură, cum ar fi în turele în care plec dimineață devreme când e frig și termin la amiază pe caniculă sau când plec de la altitudine mică unde e cald și ajung pe creasta muntelui unde e frig și bate vântul. Îl mai folosesc și iarna, împreună cu o jachetă cu mâneci lungi, pentru a mări confortul termic. Starea lui mi se pare aproape perfectă!

O bluză interesantă este cea maro. Aceasta a suferit după un an un mic accident, am căzut cu ea pe asfalt și s-a rupt pe antebraț, după cum se vede. De atunci o folosesc, deoarece mi-a fost milă să o arunc (fac o paranteză – în afară de nasturi și fermoare, produsele Merinito sunt complet biodegradabile, se pot îngropa în pământ și dispar în maxim 6 luni, chiar și vopseaua e naturală). O folosesc însă la noroi, când știu că se va lăsa cu haine mega murdare. Nu speram să țină mai mult de câteva ieșiri. Uite că au trecut mai mult de 2 ani peste ea și găurile sunt la fel, nu s-a deșirat, o folosesc în continuare în aceleași condiții.

Nu pot să nu amintesc de tricoul special tricolor, pe care l-am primit cadou și care se produce doar în ediție specială. Mi s-a atras atenția să îl spăl doar cu mâna pentru a nu se amesteca vopselele la contactul dintre culori. Evident, am făcut lucrul ăsta de 2-3 ori după care și-a luat locul în coșul de rufe și în mașina de spălat. Nu l-am purtat de multe ori, dar a fost spălat de 10-15 ori la mașină. Are cam 2 ani vechime. Până acum nu am observat vreo degradare a culorilor.

Și bluza asta verde cu fermoar are 3 ani și jumătate, a fost folosită foarte des și arată impecabil.

La final am mai adăugat și bluza portocalie dintr-un lot de anul trecut, dar care este în acest moment preferata mea. Pentru că efectiv arată și se simte fantastic!

Concluzia mea ar fi că produsele Merinito s-au comportat peste orice așteptări ca rezistență în timp. Ca performanță, vorbim de lână merinos 100% și totul ține de modul acesteia de funcționare: înmagazinează transpirația și ține o peliculă de apă la temperatura corpului pe piele, peliculă care oferă o termoreglare excelentă atât pe căldură cât și pe frig. Deosebirea principală față de hainele tehnice e că lâna ține cald și când e udă. Pe de altă parte, înmagazinează mai multă apă și se usucă mai greu. Părerea mea e că o astfel de haină merită încercată: unii le iubesc, alții nu se împacă bine cu ideea de ”a fi ud tot timpul”. Însă cel mai impresionant avantaj este că efectiv nu prinde miros de transpirație, o poți purta antrenamente la rând, să se îmbibe e transpirație la modul în care să poată fi stoarsă, să se usuce, să se reia asta din nou de zeci de ori și tot nu are niciun miros, prinde doar la un moment dat niște nuanțe albe de la sare. Am ținut de multe ori hainele prezentate mai sus nespălate și pline de sare zile întregi și nu le-a afectat rezistența.

Găsiți produsele Merinito din lână merinos fabricate în România pe pagina Merino Shop.

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

15 + eight =