Acum citesti
Envyta – marcă românească de aparate de terapie cu lumină roșie

Terapia cu lumină roșie (RLT) este o descoperire relativ recent introdusă în lumea fitness-ului și a sportului. Este vorba de lumina monocromă cu o lungime de undă de 850 nm și de 660 nm, aceste lungimi de undă fiind dovedite ca cele mai eficiente. Dar să vedem despre ce e vorba.

Lumina roșie a fost folosită intens de NASA pe Stația Spațială pentru creșterea plantelor în lipsa luminii naturale, experiment extrem de reușit. Așa că cercetările s-au extins și asupra efectelor acestei lumini asupra corpului uman.

Ca orice tratament aflat la început, nu există încă studii foarte exacte, de lungă durată, cu rezultate incontestabile asupra efectelor benefice pe care această terapie le aduce. Primele rapoarte și rezultate sunt însă încurajatoare iar RLT a devenit rapid o procedură folosită foarte des în saloanele de fitness și welness din întreaga lume.

RLT este o lumină foarte asemănătoare cu spectrul din lumina naturală, motiv pentru care penetrează ușor pielea ajungând la straturile mai adânci fără niciun efect nociv, cel puțin din ce s-a constatat până acum. Efectele sale sunt prezente la nivel celular unde lumina roșie stimulează funcționarea mitocondriilor și crește producția de ATP, combustibilul de bază cu care funcționează mușchii din organism. Pentru explicații mai detaliate despre ATP și rolul acestuia puteți citi articolul acesta scris de Robert Dobai.

Îmbunătățirea funcției mitocondriei și creșterea producției de ATP dar și de colagen au mai multe efecte benefice asupra organismului, dintre care cele mai importante ar fi:

  • creșterea nivelului de energie și a eficienței funcționării mușchilor, adică pe scurt beneficii sportive directe
  • reducerea inflamațiilor la nivel de celule și implicit vindecarea mai rapidă a inflamațiilor
  • îmbunătățirea texturii și elasticității pielii, reducerea acneei
  • ameliorarea cicatricilor și facilitarea procesului de vindecare a rănilor
  • stimularea creșteii părului

Iar lista poate continuă cu afecțiuni chiar mai concrete cum e demența sau durerea dentară și cu siguranță se vor adăuga cu timpul multe alte beneficii a acestui tratament modern non-invaziv. Găsiți multe informații în limba engleză pe internet, de exemplu în aceste articole:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325884.php#skin-health

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/red-light-therapy#1

https://www.glamour.com/story/red-light-therapy-may-actually-be-the-fountain-of-youth

Envyta este un producător român care a intrat azi pe piața dispozitivelor RLT cu o ofertă interesantă ce cuprinde 5 variante de lămpi, de diferite dimensiuni, dotate cu LED-uri ce emit lumină roșie pe ambele lungimi de undă recunoscute ca fiind benefice: 850 și 660 nm.  În pozele de mai sus se poate observa în ordine aparatul oprit, pornit cu ambele lungimi de undă și doar cu cea de 850 nm, care nu e în spectrul vizibil și care dă acest efect interesant pe aparatul foto, în realitate nu se vede absolut nimic decât o mică incandescență a LED-urilor.

Am primit și noi pentru test un exemplar din seria de pre-producție, dimensiunea Half 500W, pe care am început să îl folosim regulat de câteva săptămâni.

Aparatul e foarte robust, are carcasă metalică, două comutatoare de unde se pot porni separat LED-urile pe cele două lungimi de undă (unele dintre ele au o lumină roșie puternică, celelalte emit radiații ce nu sunt în spectrul vizibil iar funcționarea acestora e greu de observat, se vede doar o ușoară incandescență).

Tot în pachet mai sunt incluse două kit-uri de pridere cu cabluri și o pereche de ochelari de protecție. Ochelarii sunt complet opaci și sunt necesari deoarece intensitatea luminoasă e destul de mare, dar radiațiile emise nu au vreun efect advers aspura ochilor exceptând cel dat de intensitate.

Efectele concrete ale terapiei RLT se observă după un tratament de minim 2-3 luni așa că nu putem să tragem niște concluzii foarte clare din acest punct de vedere. Primele observații ar fi o creștere a tonusului general și o creștere a energiei disponibilă la anternamente, dar e foarte greu de cuantificat aceste elemente. Terapia RLT implică o expunere de aproximativ 10 minute de minim 3-4 ori pe săptămână, dar o expunere mai lungă nu are efecte secundare.

Suntem încântați de simplitatea de folosire a acestui dispozitiv și de promisiunile pe care terapia RLT le are așa că vom continua să îl folosim în mod regulat și vom reveni în 2-3 luni cu niște concluzii mai concrete, printre care și efectul avut asupra unei cicatrici pe care o am de la o extirpare recentă a unui neg pe nas.

Produsele Envyta au fost lansate chiar azi și le găsiți pe pagina producătorului!

Vezi Comentarii (0)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.

1 + 10 =