Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete…
Furca Suntour XCM, este una din componentele cele mai raspandite ce echipeaza bicicletele vandute in zilele de astazi.Producatori mari precum Univega sau Cube isi echipeaza bicicletele cu acest model de furca, un model ieftin, de entry-level fara prea mari pretentii. Nu este singura marca de furca low budget care echipeaza multe biciclete, in schimb aceasta ne-a atras in mod special atentia. De ce? Datorita calitatii dezamagitoare.
Am testat furca pe o bicicleta Cube AIM, echipata de Cross Country, ce nu avea o vechime mai mare de 5 luni de zile. Bicicleta a fost utilizata zilnic prin mediul urban si extrem de rar in conditii de Cross Country. Astfel am putut sa constatam cu stupoare grave defectiuni tehnice la aceasta furca : un joc imens, care initial credeam ca provine din cuvete. Am ramas fara cuvinte cand am observat ca jocul era defapt din furca, dupa nici jumatate de an de exploatare.
Scopul pentru care a fost creata furca XCM Suntour, este de a fi folosita in Cross Country – adica pe un teren care o solicita mai mult decat un simplu mers prin mediul urban. Calitatea delasatoare insa o face sa fie nesigura pentru rideri, ba chiar sa le puna viata in pericol. Daca incepe sa-si faca un joc considerabil intr-un timp atat de scurt inseamna ca in urmatoarea jumatate de an ne putem astepta la absolut orice, mai ales ca aceasta poate sa puna in siguranta viata riderului.
Cu o cursa de 100 de mm si o greutate de 2,5 kg, furca Suntour XCM doreste sa se impuna in segmentul low cost al furcilor de Cross Country. Despre cursa nu ar fi prea multe de spus, in sensul ca cei 100 de mm sunt suficienti ( desi conform masuratorilor noastre aceasta nu amortizeaza mai mult de 80 de mm ). Kilogramele in plus insa nu sunt justificate : pentru o asemenea furca, care face parte din acest segment de pret, o greutate potrivita ar fi undeva la 2.2 kg maxim, pe cand aceasta este cu adevarat grea concurand la acest capitol direct cu o furca de DirtJump.
Furca Suntour XCM este prevazuta cu un sistem de lock-out si de reglaj, dar care nu influenteaza sub nicio forma proprietatiile de amortizare ale furcii, sunt efectiv montate degeaba. Am incercat in zadar sa-i modificam proprietatile din cele doua rotoare montate deasupra acesteia, rezultatul fiind egal cu zero. Furca este oferita atat cu prindere pentru V-Brake cat si pentru prindere de disc.
Recomandarea noastra pentru Suntour XCM se rezuma la o simpla fraza : incercati s-o evitati ! Pe cat de mult posibil. Din pacate, furca testata de noi nu este un caz singular ce prezinta aceste defecte, parerile sunt raspandite printre majoritatea utilizatorilor lui Suntour XCM.
Greutate : 2500 grame
Utilizare : De evitat !
Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.
totally agreed! o furca de kko….
dupa principiul ‘cine are sa-i traiasca, cine nu sa nu-si doreasca’ m-am pricopsit si eu cu una la achizitonarea unui cube aim 🙂
jocul furcii e nativ. dupa o perioada, indiferent de mediul de utilizare, acesta se amplifica. abia astept sa o schimb cu una buna (ma gandeam la un rockshox tora 318)
Daca in primele luni reglajele de deasupra mai aveau oarece efect, dupa prima iarna au devenit inutile. Am tinut bicicleta pe balcon cu furca setata pe rigid si cred ca arcurile s-au micsorat, suspensia fata a devenit foarte moale.
Frate…furca asta e chiar pilaf. Felicitari pt articol, nu multi ar avea curajul sa spuna lucrurilor in fatza…bv freerider!
eu miam achizitionat o astfel de furca…si va zic ca sunt foarte multumit de ea, intradevar reglajele nu merg.eu o am de 3 saptamani dar am forjato cat am putut cu b-hop , franari cu fatza la maxim, dropuri si nu are pic de joc….
sunt atat de buna, incat si DHS a inceput sa le foloseasca 😉
…o are un prieten. Dupa nici 5 luni de zile garniturile si camasile s-au dus dracu, au iesit pur si simplu. Mult plastic, finisaje de kkt.
Dupa un an de utilizare camasile de cauciuc s-au desprins, furca are joc mare care se simte foarte usor la orice frana pe fata.
RST sau SR SUNTOUR? Care furca este mai buna?
In general RST-urile sunt ceva mai bune decat SR Suntour. Depinde insa si la ce model faci referire.
eu o am pe un cadru de dirt, Mali Cobra 26′, e ingrozitoare furca, mai bine iti faci o furca din bete si arcuri de pix, decat un XCM V2 cu reglaje!! feriti-va de ea!!
Salut! Ajutati-ma si pe mine cu un sfat. Vreau sa-mi cumpar o bicicleta si am un buget de maxim 1100 lei. M-am orientat catre o Univega HT-300 , DHS Impulse 2687 sau un B-Twin Rockride 5.2 de la Dechatlon. Care credeti ca e cea mai buna optiune tinand cond si de bugetul pe care il am. Va multumesc
Salut! Te rugam sa postezi mesajul tau pe forum, deoarece nu are legatura cu articolul unde a fost plasat. Inregistrarea se face direct aici : http://www.freerider.ro/forum/ – multumim pentru intelegere.
salut am o furca sr suntour duro si ca la toate modelele a prins joc destul de repede, merita sa schimb semeringurile cand se va mai mari? are brate de 32, si daca da unde as putea gasi.ms
Da, poti sa le schimbi, dar cel mai bine viziteaza un service si vezi exact de unde provine jocul. Cand vine vorba de repararea furcilor, singurul sfat pe care-l putem da este vizita in service, deoarece este o componenta de care depinde siguranta ta pe bicicleta.
care furca ati recomanda dintre: RST Gila ML 2011 si SR Suntour XCM 2011??(Care e mai buna si dc?)MERSI anticipat!!!!:D
As alege RST Gila. Amortizeaza o idee mai bine si este un pic mai usoara.
Imi puteti explica ce e cu cursa la furca.Ce inseamna?
@alex: incerc sa-ti explic cat mai simplu: orice amortizor are o cursa prin care absoarbe socurile. Astfel, bratele superioare cu cele inferioare se intrepatrund pentru a absorbi socul eficient. Distanta (denumita in engleza travel) pe care o parcurg bratele inferioare catre cele superioare este denumita cursa. Cursa de amortizare poate fi, in functie de furca, de 50 mm, 80mm, 100mm pina la 200mm pentru furcile pentru downhill.
Mai……eu am i furca SR SUNTOUR XCM V2 pe una din MTB mele si dati-mi voie sa va contrazic. Nu TOATE furcike sunt asa cum spuneti in articol…. Cu a mea am facut toti muntii din zona Brasovului, inclusiv unele trasee de dowbhill, si nu am avut probleme cu ea, ba chiar a functionat perfect. Da….am desfacut-o odata la 4 luni sa o curat si sa o ung, dar asta mi se oare normal. Dar in astia….4 anu de cand o am nu am avut niciodata probleme cu ea. A functionat perfect…..si am nu am menajat-o ca sa ziceti ca nu am folosit-o….am cazut cu ea, am sarit cu ea….am avut ture grele dar grozave cu ea si a mers perfect. Poate aia pe care a-ti testat-o sa fi fost asa, dar nu TOATE sunt rele.
salut am o antrebare dupa cum vad e dastul de buna prin oras si la munca furca asta dar cand merg pe munte sau la un pescuit pe drumuri acidentale sa desfafacut butonu de reglare a rigizitati parca ar cade jos si nu stiu cum sa al prind la loc sa sal repa////stiti careva cum fac sa repar butonu acela ???????